Menü

Menstruációs görcsök csillapítása természetes módon

Időnként szinte minden nő tapasztal a szokásosnál erősebb vagy hosszabb menstruációs vérzést (menorrágia), ám ha ez egy hétnél tovább tart, vagy erőssége olyan mértéket ölt, hogy alig merünk kilépni a lakás­ból.

A réti palástfüvet is ajánljuk menstruációs problémákra, változókori panaszokra (pl. hőhullámok enyhítésére). Teája méherősítő és vérzéscsillapító, valamint a benne található szalicilsavtartalomnak köszönhetően fájdalomcsillapító hatású. Hazánkban védett növény, csak a hatósági engedéllyel termesztett (gyűjtött) növény használható!

A citromfű enyhe nyugtató hatása sokaknál segít a premenstruációs időszak alatti hangulati hullámzások, idegesség csökkentésében, a harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb lelkiállapot megőrzésében. A citromfűvel az enyhe alvászavarok is rendeződnek. Naponta egy csésze citromfűtea fogyasztását ajánljuk, akár folyamatosan, nem csak a menzesz ideje alatt.

A pásztortáska (mely az előbb említett teakeverékben is megtalálható) ugyancsak menstruációs ciklus-szabályozó, vérzéscsillapító hatású gyógynövény. A méhizmokat stimulálja, így csökkenti a menstruációs fájdalmakat. Flavonoidok, szaponinok, gyanta, kálium és kalcium, valamint C-vitamin találhatók benne. A változókori kellemetlen tüneteket is enyhíti.

Az édesgyökér csökkenti az ösztrogénszintet, eközben a progeszteronszintet növeli, így segít kialakítani az ideális hormonegyensúlyt - nem véletlen, hogy az ösztrogén dominancia miatt kialakult nőgyógyászati betegségek gyógyítására használják. Görcsoldó, antibakteriális, májméregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatása is van. Azonban magas vérnyomást idéz elő, úgyhogy akiknek ilyen problémája van, az csak kis mértékben fogyassza. Klimax időszakában is érdemes meginni egy-egy csészével.

Tévhit, hogy az erős menstruációs görcsökön csak az segít, ha összekuporodva fekszünk az ágyon és várjuk, hogy túléljük a következő napokat. A görcsök okozta fájdalmakon segíthet a mozgás is. Nem kell nagyon megerőltető feladatokra gondolni, elég, ha sétálsz egy nagyot az utcátokban. Nem kell hinned benne, de bizony a jóga is segíthet abban, hogy enyhüljenek a görcseid. Bizonyos jógapózok rövid időn belül segítenek a görcsöldásban

A gyors vérzéscsillapításban segítséget nyújthatnak a véredény összehúzó hatású csersavat tartalmazó gyógynövények, mint a diófa levél, eperfa vagy zsálya levél. Ezeket csak a vérzés ideje alatt használd! A csersav ugyanis a tápanyagok (vas) felszívódását hátráltatja. A csersav más néven tannin összehúzó hatású anyag. Összehúzza a vérerek falát, kifeszíti a vérzés felszínét, tömíti az apró nyílásokat. Aktiválja a hámban található őssejteket, gyorsítja a sebgyógyulást.

Az alhasra helyezett hideg borogatás enyhíti a vérzést. El kell mondani hogy ezzel az eljárással kétségeim vannak, hiszen menzeszkor sokkal inkább a meleg esik jól, nem pedig a hideg. Az alhasra helyezett meleg párna bár az alhasi görcsöket enyhíti, a vérzést felerősítheti. Aki nem érzékeny a hidegre, az próbálja ki a napi 4 x 15-20 perces alhasra helyezett hideg vizes borogatást, ami hozzájárulhat a vérzés erősségének csökkentéséhez.

Járj félévente nőgyógyászati szűrővizsgálatra, figyeld a tested működését. Egészséges életmóddal csökkenthető a fájdalom!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.