Ételek, amelyek étvágycsökkentő hatásúak
- Dátum: 2019.11.06., 03:19
- Udvari Fanni
- diéta, egészség, éhség, étkezés, étvágycsökkentés, gyomor, táplálkozás, testsúly
Számos olyan étel létezik, amely azon túl, hogy finom, még abban is segít, hogy lassabban éhezz meg. Ezek az ételek egész napra eltelítenek, feltöltenek energiával, vagy éppen megregulázzák a vércukorszintet.
Zöld tea
A zöld teának számos egészségügyi előnye van. Mindennapi fogyasztás mellett segít például csökkenteni a bevitt étel mennyiségét, ezáltal leadni néhány kilót. Egy kutatás szerint három hónapnyi rendszeres fogyasztás már csökkenti az éhségért felelős ghrelin hormon szintjét a szervezetben.
Alma
Almát is érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel a benne lévő pektin segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását. Emellett rosttartalma miatt telít, viszont kevés kalóriát tartalmaz.
Tiszta víz
Sokat segíthet, ha minden alkalommal, amikor éhesnek érezzük magunkat, megiszunk egy pohár vizet. Egyrészt a szomjúságot és az éhséget néha összekeverjük, másrészt a víz megtölti a gyomrot, így kevesebb étellel is jól fogunk lakni. Arra viszont ügyeljünk, hogy evés után körülbelül 30 percig ne igyunk nagyobb mennyiségű folyadékot, mert felhígíthatja a gyomorsavat.
Erős paprika
A Purdue-i Egyetem kutatói felfedezték, hogy a pirospaprika fékezi az étvágyat és fokozza a kalóriaégetést, különösen akkor, ha a szervezet nem szokott még hozzá ehhez a fűszerhez. Bőven elég egy fél teáskanál erős paprika az ételbe, és máris gyorsabban pörög az anyagcsere.
Lazac
A lazacfogyasztás miatt tovább tart a telítettség érzés, mivel magas az omega 3 zsírsavtartalma, melyek megnövelik leptin, más néven jóllakottság hormont a szervezetben. Ez egyébként segít csökkenteni a koleszterinszintet. Egy 2013-as tanulmány szerint ez a hormon elnyomja az egészséges testsúlyú emberek éhségérzetét. A túlsúlyos emberekre általában ez nem érvényes. További forrásai az omega 3 zsírsavaknak a makréla, pisztráng és a tonhal.
Görögszénamag tea
Hisszük vagy sem, egy tea is segíthet lenyomni a farkaséhséget. Érdemes tehát az irodában is tartani egy keveset belőle. Egy 2015-ös koreai tanulmányban kilenc egészséges túlsúlyos nőn tesztelték a gyógytea hatását. Az alanyokkal édeskömény, görögszéna, illetve placebo teát itattak, majd megkérték őket, hogy válasszanak ki egy élelmiszert a svédasztalról. Azok, akik görögszéna teát ittak látványosan kisebb mennyiségű ételt raktak a tányérjukra, mert állításuk szerint kevésbé voltak éhesek. Mindez valószínűleg a görögszéna nagy mennyiségű vízben oldódó rostjainak köszönhető.
Dió
Rostot, fehérjét és egy kis zsírt is vegyünk magunkhoz, ahhoz , hogy leküzdjük az éhséget. Érdemes napközben egy kevés diófélét ropogtatni. Már kevés diófélétől is csökken az éhségérzet, és kevesebbet fogunk enni a főétkezéseknél.
Babfélék
A babfélék rost-és fehérje egyensúlyt teremtenek és növelik a telítettség érzését. Egy spanyol tanulmány szerint a hüvelyes növényekben gazdag diéta igen jó hatással van az anyagcserére.
Étkezések között, ha szükséges, együnk egy szelet zsírszegény sajtot, natúr joghurtot, kefírt, főtt tojást, igyunk zöld teát kevés mézzel. Ezzel a pár trükkel sokkal könnyebb lesz átvészelni a diétát!
Szerző: Udvari Fanni
Népi gyógymódok torokfájás, köhögés ellen

Amikor fáj valamink, azonnal az enyhítést, a gyógyulást, a megfelelő gyógymódot keressük, nincs ez másképpen a torokfájás esetében sem.
Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.
Tippek a fogyáshoz idősebb korban

A fogyás nem csak a fiatalok problémája, hanem idősebb korban is aktuális lehet a súlyvesztés kérdése. Azonban ilyenkor több oka is lehet az elhízásnak, és figyelni kell arra is, hogy tényleges zsírt adjanak le, ne pedig izmot veszítsenek. Mi most arra keressük a választ, hogy hogyan lehet idősebb korban súlyt leadni úgy, hogy ne jöjjön vissza egyből és ne is járjon szigorú koplalással.
Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.
Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.