Menü

Ételek, amelyek étvágycsökkentő hatásúak

Számos olyan étel létezik, amely azon túl, hogy finom, még abban is segít, hogy lassabban éhezz meg. Ezek az ételek egész napra eltelítenek, feltöltenek energiával, vagy éppen megregulázzák a vércukorszintet.

Zöld tea

A zöld teának számos egészségügyi előnye van. Mindennapi fogyasztás mellett segít például csökkenteni a bevitt étel mennyiségét, ezáltal leadni néhány kilót. Egy kutatás szerint három hónapnyi rendszeres fogyasztás már csökkenti az éhségért felelős ghrelin hormon szintjét a szervezetben.

Alma

Almát is érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel a benne lévő pektin segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását. Emellett rosttartalma miatt telít, viszont kevés kalóriát tartalmaz.

Tiszta víz

Sokat segíthet, ha minden alkalommal, amikor éhesnek érezzük magunkat, megiszunk egy pohár vizet. Egyrészt a szomjúságot és az éhséget néha összekeverjük, másrészt a víz megtölti a gyomrot, így kevesebb étellel is jól fogunk lakni. Arra viszont ügyeljünk, hogy evés után körülbelül 30 percig ne igyunk nagyobb mennyiségű folyadékot, mert felhígíthatja a gyomorsavat.

Erős paprika

A Purdue-i Egyetem kutatói felfedezték, hogy a pirospaprika fékezi az étvágyat és fokozza a kalóriaégetést, különösen akkor, ha a szervezet nem szokott még hozzá ehhez a fűszerhez. Bőven elég egy fél teáskanál erős paprika az ételbe, és máris gyorsabban pörög az anyagcsere.

Lazac

A lazacfogyasztás miatt tovább tart a telítettség érzés, mivel magas az omega 3 zsírsavtartalma, melyek megnövelik leptin, más néven jóllakottság hormont a szervezetben. Ez egyébként segít csökkenteni a koleszterinszintet. Egy 2013-as tanulmány szerint ez a hormon elnyomja az egészséges testsúlyú emberek éhségérzetét. A túlsúlyos emberekre általában ez nem érvényes. További forrásai az omega 3 zsírsavaknak a makréla, pisztráng és a tonhal.

Görögszénamag tea

Hisszük vagy sem, egy tea is segíthet lenyomni a farkaséhséget. Érdemes tehát az irodában is tartani egy keveset belőle. Egy 2015-ös koreai tanulmányban kilenc egészséges túlsúlyos nőn tesztelték a gyógytea hatását. Az alanyokkal édeskömény, görögszéna, illetve placebo teát itattak, majd megkérték őket, hogy válasszanak ki egy élelmiszert a svédasztalról. Azok, akik görögszéna teát ittak látványosan kisebb mennyiségű ételt raktak a tányérjukra, mert állításuk szerint kevésbé voltak éhesek. Mindez valószínűleg a görögszéna nagy mennyiségű vízben oldódó rostjainak köszönhető.

Dió

Rostot, fehérjét és egy kis zsírt is vegyünk magunkhoz, ahhoz , hogy leküzdjük az éhséget. Érdemes napközben egy kevés diófélét ropogtatni. Már kevés diófélétől is csökken az éhségérzet, és kevesebbet fogunk enni a főétkezéseknél.

Babfélék

A babfélék rost-és fehérje egyensúlyt teremtenek és növelik a telítettség érzését. Egy spanyol tanulmány szerint a hüvelyes növényekben gazdag diéta igen jó hatással van az anyagcserére.

Étkezések között, ha szükséges, együnk egy szelet zsírszegény sajtot, natúr joghurtot, kefírt, főtt tojást, igyunk zöld teát kevés mézzel. Ezzel a pár trükkel sokkal könnyebb lesz átvészelni a diétát!

Szerző: Udvari Fanni

Népi gyógymódok torokfájás, köhögés ellen

Amikor fáj valamink, azonnal az enyhítést, a gyógyulást, a megfelelő gyógymódot keressük, nincs ez másképpen a torokfájás esetében sem.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Tippek a fogyáshoz idősebb korban

A fogyás nem csak a fiatalok problémája, hanem idősebb korban is aktuális lehet a súlyvesztés kérdése. Azonban ilyenkor több oka is lehet az elhízásnak, és figyelni kell arra is, hogy tényleges zsírt adjanak le, ne pedig izmot veszítsenek. Mi most arra keressük a választ, hogy hogyan lehet idősebb korban súlyt leadni úgy, hogy ne jöjjön vissza egyből és ne is járjon szigorú koplalással.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.