Menü

Ételek, amelyek étvágycsökkentő hatásúak

Számos olyan étel létezik, amely azon túl, hogy finom, még abban is segít, hogy lassabban éhezz meg. Ezek az ételek egész napra eltelítenek, feltöltenek energiával, vagy éppen megregulázzák a vércukorszintet.

Zöld tea

A zöld teának számos egészségügyi előnye van. Mindennapi fogyasztás mellett segít például csökkenteni a bevitt étel mennyiségét, ezáltal leadni néhány kilót. Egy kutatás szerint három hónapnyi rendszeres fogyasztás már csökkenti az éhségért felelős ghrelin hormon szintjét a szervezetben.

Alma

Almát is érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel a benne lévő pektin segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását. Emellett rosttartalma miatt telít, viszont kevés kalóriát tartalmaz.

Tiszta víz

Sokat segíthet, ha minden alkalommal, amikor éhesnek érezzük magunkat, megiszunk egy pohár vizet. Egyrészt a szomjúságot és az éhséget néha összekeverjük, másrészt a víz megtölti a gyomrot, így kevesebb étellel is jól fogunk lakni. Arra viszont ügyeljünk, hogy evés után körülbelül 30 percig ne igyunk nagyobb mennyiségű folyadékot, mert felhígíthatja a gyomorsavat.

Erős paprika

A Purdue-i Egyetem kutatói felfedezték, hogy a pirospaprika fékezi az étvágyat és fokozza a kalóriaégetést, különösen akkor, ha a szervezet nem szokott még hozzá ehhez a fűszerhez. Bőven elég egy fél teáskanál erős paprika az ételbe, és máris gyorsabban pörög az anyagcsere.

Lazac

A lazacfogyasztás miatt tovább tart a telítettség érzés, mivel magas az omega 3 zsírsavtartalma, melyek megnövelik leptin, más néven jóllakottság hormont a szervezetben. Ez egyébként segít csökkenteni a koleszterinszintet. Egy 2013-as tanulmány szerint ez a hormon elnyomja az egészséges testsúlyú emberek éhségérzetét. A túlsúlyos emberekre általában ez nem érvényes. További forrásai az omega 3 zsírsavaknak a makréla, pisztráng és a tonhal.

Görögszénamag tea

Hisszük vagy sem, egy tea is segíthet lenyomni a farkaséhséget. Érdemes tehát az irodában is tartani egy keveset belőle. Egy 2015-ös koreai tanulmányban kilenc egészséges túlsúlyos nőn tesztelték a gyógytea hatását. Az alanyokkal édeskömény, görögszéna, illetve placebo teát itattak, majd megkérték őket, hogy válasszanak ki egy élelmiszert a svédasztalról. Azok, akik görögszéna teát ittak látványosan kisebb mennyiségű ételt raktak a tányérjukra, mert állításuk szerint kevésbé voltak éhesek. Mindez valószínűleg a görögszéna nagy mennyiségű vízben oldódó rostjainak köszönhető.

Dió

Rostot, fehérjét és egy kis zsírt is vegyünk magunkhoz, ahhoz , hogy leküzdjük az éhséget. Érdemes napközben egy kevés diófélét ropogtatni. Már kevés diófélétől is csökken az éhségérzet, és kevesebbet fogunk enni a főétkezéseknél.

Babfélék

A babfélék rost-és fehérje egyensúlyt teremtenek és növelik a telítettség érzését. Egy spanyol tanulmány szerint a hüvelyes növényekben gazdag diéta igen jó hatással van az anyagcserére.

Étkezések között, ha szükséges, együnk egy szelet zsírszegény sajtot, natúr joghurtot, kefírt, főtt tojást, igyunk zöld teát kevés mézzel. Ezzel a pár trükkel sokkal könnyebb lesz átvészelni a diétát!

Szerző: Udvari Fanni

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.