Menü

Észrevehető jelek, amelyek pszichotikus jellemre utalnak

A pszichózis a valósággal való kapcsolat megszakadása. A pszichózis nem diagnózis, hanem állapot.

A személyiség, mint kifejezés arra utal, ahogyan az egyén önmagát és környezetét látja, értékeli, ahogyan kezeli a körülötte zajló eseményeket. A személyiségjegyeink részben velünk születettek, másrészt viszont tanultak. Személyiségünk egész életünk során változik, bár bizonyos alapjegyek végigkísérik egész életünket.

Különböző helyzetekben szinte különböző emberként viselkedhetsz

Olyan vagy akár egy kaméleon. Nem okoz gondot, hogy a viselkedésedet úgy alakítsd, hogy az számodra az adott szituációban legkedvezőbb legyen. Mestere vagy a bókoknak és a hízelgésnek, de remekül jelenítesz meg bizonyos érzelmeket is.

Gyakran cselekszel impulzívan

Hajlamos vagy a szeszélyes viselkedésre és a felesleges kockázatok vállalására, ritkán vagy egyáltalán nem gondolkodsz előre.

Gyakran hazudsz, és nem is igazán tudod, hogy miért

Még olyankor is, amikor az igazság beismerése nem okozna semmiféle gondot, gyakran kapod magadat azon, hogy hazugsággal válaszolsz mások kérdéseire. Ezt teheted azért, hogy jobb színben tüntesd fel magad, hogy jobban alátámaszd azt a karaktert, akit éppen meg akarsz jeleníteni, de akár csak azért is, hogy izgalmasabb legyen a helyzet vagy a beszélgetés.

Szülés utáni pszichózis

A szülés után kialakuló mentális betegségeknek három fajtáját különböztetjük meg: a baby blues-t, a depressziót és a szülés utáni pszichózist. A baby blues minden második nőt érint, jellemző tünetei a koncentrációzavar, a gyakori sírás, alvászavar, frusztráció, ingerlékenység. Sokan már ezt is szégyellik, holott teljesen érthető a jelenség. Ezek a problémák jó esetben pár hét alatt elmúlnak, így nem szükséges velük orvoshoz fordulni, a család támogatása azonban végig nagyon fontos.

A biológiai okok között az ösztrogén- és a progeszteron szintet emlegetik, melyek a terhesség alatt megnövekednek, a méhlepény távozásával viszont hirtelen lecsökkenek. Ez a változás előidézhet az agyban olyan kémiai egyensúlyzavart, ami a depresszióhoz kapcsolódik. Bizonyos tanulmányok pedig inkább a prolaktin hormon ingadozásával hozzák összefüggésbe, ami a tejtermelést serkenti, és aminek a szintje közvetlenül a szülés után alacsony, de az első héten ugrásszerűen megnő.

A pszichológiai és a társadalmi okok ugyancsak bonyolultak. Elvégre - különösen az első gyerekes anyukák - egy merőben új helyzetben találják magukat, ami nemcsak bizonytalanságot szül, de összeütközhet a feleség és a barát szerepével, aminek szintén meg akar felelni. Az orvosok a párkapcsolati problémákon kívül a családi mintákat is felelőssé teszik a depresszió kialakulásáért.

A szülés utáni depresszió hosszadalmas terápiás kezelést igényel, melynek során pszichiáter segít tudatosítani és kifejezni az édesanya érzéseit.

Visszapörgetett üzenetek, visszajátszott múlt

Megvan az a jelenet, hogy már egy ideje nem beszélsz valakivel, de az üzeneteit/leveleit még mindig olvasod? Amikor esti mese helyett a saját életed olykor szomorú, olykor izgalmas részeivel próbálod álomba ringatni magad? Amikor altatnád a lelked is, de ettől csak felébreszted? Miért szeretünk ennyire a múltban élni?

Az egyedül lakás rejtett oldalai

Az önálló élet sok felelősséggel jár, emellett rengeteg választási lehetőség között kell döntenünk – olykor jól, néha pedig rosszul. Ezekből sokat tanulunk, és idővel egyre könnyebben megy majd minden – ezt azonban türelemmel ki kell várnunk. Akár rólunk van szó, akár a gyermekünket engedjük ki a családi fészekből, érdemes felkészülni az egyedül élésre.

Adventi naptár saját kézzel, nemcsak gyerekeknek!

A karácsonyi ünnepkörben az egyik legjobb érzés a várakozás, a készülődés. Ahogy karácsonyi dekorációt, díszeket, ajándékokat, adventi koszorút, vagy ajtódíszt, úgy adventi kalendáriumot is készíthetünk saját magunk, viszont ennek most már gyorsan neki kell állni!

Mesével a gyógyulásért

A művészetterápia bizonyítottan segít lelki és mentális problémákon, traumák és tragédiák feldolgozásában. Ennek egyik ága, az egyre ismertebbé váló meseterápia, ami Magyarországon leginkább Boldizsár Ildikó nevéhez köthető.

Leves minden nap? Jó ötlet!

Sokaknak javasolják manapság a levesdiétát, aminek különböző okai lehetnek. Ám ez egyáltalán nem jelent lemondást, hiszen rengeteg módon variálhatjuk ezt a fogást. Íme, hét ötlet, ha kedvet kapnál egy hétig alkalmazni a diétát.