Menü

Gyümölcsök, amelyek segítenek a zsírvesztésben

Szerencsére nemcsak olyan ételek vannak, amelyek hizlalnak, hanem akadnak olyanok is, amelyek épp az ellenkező hatást váltják ki: segítenek eltüntetni a felesleges kilókat. Lássuk a leghatékonyabb zsírégető gyümölcsöket!

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök is jó hatással vannak a szervezetünkre, magas antioxidáns tartalmuk segítik a szabadgyökök semlegesítését. Mindegy melyiket választjuk, akár áfonya, eper, ribizli, málna, mindegyikbe megtalálhatóak az értékes tápanyagok. Segítenek a kilók elleni küzdelemben is, serkentik az emésztést és az anyagcsere folyamatokat.

Körte

A körte azon kevés élelmiszerek egyike, amelyek szinte soha nem váltanak ki élelmiszer-érzékenységet vagy allergiás reakciókat. Minthogy a körte is segíti a vércukorszint szabályozását, szinte nélkülözhetetlen a zsírégető, méregtelenítő étrendekben. A körte emellett antioxidánsokat és pektint tartalmaz, ez utóbbi pedig oldható rost, ami segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből, illetve a koleszterinszintet is csökkenti.

Citrom

A citrom héja és belseje tartalmazza a legnagyobb koncentrációban a növényi hatóanyagokat. Ilyen például a limonén és más limonoidok, melyek segítik a máj méregtelenítése során szükséges enzimtevékenységet. A citromban található C-vitamin emellett az immunrendszert is erősíti. A citrom savanyú íze a hagyományos kínai gyógyászatban a fa elemhez társul.

Sárgabarack

Rengeteg B5-vitamint tartalmaz, amelyek segítenek lebontani a zsírokat. Serkenti a bélműködést, gyorsítja az anyagcserét és jótékony hatással van a vízháztartásra is.

Sok C-vitamin, folsav és niacin is található benne. Magas vastartalma oxigént juttat a sejtekhez, így még intenzívebben égeti a zsírt.

Dinnye

A legismertebb fogyasztó gyümölcs. 95%-a víz, így szinte átmossa az egész szervezetet. Minimális kalóriabevitel mellett maximális jóllakottság érzetet biztosít. Emellett rengeteg zsírégető enzimet, vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a B,- és C-vitamin, kálcium, magnézium, vas, nikkel és fluor. Ezek javítják a sejtek anyagcseréjét.

Narancs

Az egyik legjobb energiaforrás. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, mint A,- és B-vitamin, kálcium, vas és folsav.

Szilva

A leghatásosabb gyümölcs az emésztési problémák kezelésére. Fokozza a bélműködést, sok rostot és és magnéziumot tartalmaz, amelyek gyorsítják az anyagcserét és meggátolják a felesleges zsírok lerakódását. A szilva gazdag B,- és E-vitaminban, valamint antioxidánsforrás, így védi a szervezetet a szabadgyököktől és a rákos megbetegedésektől.

A gyümölcsök köztudottan számos pozitív hatással vannak a szervezetre, és az ajánlások szerint fontos, hogy minden nap minimum 400-500 gramm zöldség/gyümölcs kerüljön a tányérra az egészség megőrzése érdekében. Azonban, azt nem árt tudni, hogy a gyümölcsök között vannak olyanok, mint pl. a szőlő, banán, füge, datolya, aszalt gyümölcsök, melyek magasabb szénhidráttartalmuk miatt jelentősebben megnövelik vércukor-és az inzulinszintet, így ezek túlzott fogyasztása nem javasolt inzulinrezisztencia/cukorbetegség esetén. Legideálisabb uzsonna idejében, akár önmagában fogyasztani, de lassan felszívódó szénhidráttal lehet a tízórai része, vagy beilleszthető az ebéd mellé is. Ezen kívül fontos észben tartani, hogy egyszerre 200 g-nál nem javasolt többet bevinni belőlük.

Szerző : Udvari Fanni

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.