Menü

Utazós diéta

Egy biztos, a nyári hónapok alatt - természetesen az egészséges életmód jegyében - rugalmasabban kell kezelni a diétát, cseréket kell iktatni az étrendbe, nem romlandó ételeket kell pakolni a bőröndbe.

Nyilván nem a kifogásokat segítek megkeresni, csak arra próbálok célozni, hogy hiába van leírva a csirke-zöldség, ami melegen, frissen finom, sajnos nem mindig kivitelezhető ez nyáron. Az utazás és nyaralás nem a csirke-saláta időszaka, bár a legtöbb strandon lehet kérni gyros-tálat salátával, krumpli nélkül és a legtöbb étteremben van egészséges menü, de sokszor útközben kell megoldani a diétás étkezést, ami lehetőleg ne legyen romlandó és finom legyen. Mindig szoktam mondani a férjemnek, hogy aki nem diétázik, az befut egy pékségbe egy virslis kifliért, eszik egy hamburgert, vagy lángost a strandon, nasinak meg elnyal egy fagyit és magasról tesz rá, hogy mi egészséges és mi diétás.

Akinek viszont oda kell figyelnie, vagy oda akar figyelni a vonalaira, egészségére, formájára, nos neki egyáltalán nem megoldható pillanatok alatt az étkezés. Nyáron, amikor sokan nyaralni mennek, különösen jogos a kérdés, hogy vajon utazás alatt hogyan lehet megoldani a diétát. Azt a verziót elvetném, hogy azt hitessük el magunkkal, „oké ez a két hét nem számít, most ehetek bármit”, utána meg otthon sír az ember a mérlegen meg a tükör előtt, hogy „de hát én alig ettem a lángosból és a hamburgerből, fagyiból is csak a gyerek maradékát nyaltam el”. Nem. Ezt az alternatívát nem tartom megoldásnak. Az eddigi edzéseink, diétánk, többhetes munkánk eredményét nem szabad egy nyaralás alatt eldobni, aki pedig ezután kezdi majd a diétáját, nem mindegy, hogy mennyi pluszkilót tesz még hozzá a kezdetek előtt egy egyhetes „all inclusive” nyaraláson.

Mit tegyünk, ha te tényleg oda akarunk figyelni, vigyázni szeretnénk és sem az étkezést, sem a sportot nem szeretnénk száműzni egy utazás miatt?

Nos az már nagyon jó, ha odáig eljutunk, hogy tervezünk, számolunk, előregondolkodunk és próbáljuk kihozni a helyzetből a legjobbat. Ha teljes ellátást kértünk a szabadságunk alatt, akkor nem nehéz a dolgunk, hiszen az éttermek, panziók svédasztalos kínálatából csak ki kell választani a tojást, húsokat, halat, felvágottakat, zöldséget, salátát, natúr joghurtokat, magvakat, zabot, teljes kiőrlésű pékárukat és a gyümölcsöket. Főtt ételnél lehet kérni húsételt vagy halételt, zöldséggel, esetleg egy könnyű zöldséglevessel, ásványvízzel. A panírozott, zsíros, cukros ételekből ne válasszunk, és az üdítőket is mellőzzük, ha a formánkat tartani szeretnénk. A szállodák legtöbbjében találni konditermet, de el lehet menni bármikor kocogni egyet például a reggeli előtt amíg a család még alszik.

Ha azonban a nyaralás, utazás alatt magunknak kell gondoskodnunk az étrendünkről, akkor sem vagyunk nehéz helyzetben. Nézzük, mi mindent tudunk magunkkal vinni nyaralás idején!

A bőröndbe mindenképp pakolnék zabpelyhet, vagy akár kész bolti cukormentes zabkását, ezt csak felfőzzük, ízesítjük és máris kész a reggelink. Ha nem édesre vágyunk, akkor extrudált kenyér vagy pufirizs a megoldás egy natúr tonhalkonzervvel, zöldséggel, vagy ha meg tudjuk oldani a hűtést, akkor felvágottakat, vagy mozzarellát, házi készítésű fasírtot, esetleg egy zacskó salátát is vihetünk. Utóbbit ebédre is fogyaszthatjuk tonhallal és pufirizzsel, vagy teljes kiőrlésű kenyérrel. A nasira is van ötletem: az étkezések között nekem mindig jól esik egy proteinszelet vagy proteinturmix, esetleg egy kis mogyoró, vagy kesudió, cukormentes müzli, vagy nyers ropogtatnivaló zöldségek, például sárgarépa.

Utazás előtt mindig sütök zablisztből muffint vagy diétás kekszeket, ezek is elállnak pár napig és hűteni sem kell. Jó, ha van nálunk fehérjepor, ha épp édességre vágyunk, csak vízzel összerázzuk és kész is. Amit viszont nem kell vinni, mert meg tudjuk venni a helyi boltokban, azok a zöldségek, gyümölcsök, zsírszegény sajtok, natúr joghurt. Túrót nem minden országban találni, de ahhoz hasonló termékeket igen, a cottage cheese a legtöbb helyen fellelhető. Szerencsére azt tapasztalom, hogy az elmúlt évekhez képest egyre több fagyizó kínál cukormentes fagyit és sütit, ha szerencsénk van, találni fogunk ilyen fagylaltozót, vagy cukrászdát.

Nem nehezebb a diéta nyaraláskor és nem kivitelezhetetlen a minőségi étrend utazáskor, az egészséges életmód nyáron is folytatható vagy elkezdhető, a szabadság és a strandolás nem lehet kifogás. Nyaralás után pedig ugyanazt – ha nem jobb - formát látjuk majd a tükörben, amiért annyi mindent megtettünk.

Martinka Dia

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.