Tökmag versus szotyi
- Dátum: 2019.06.15., 13:19
- Vass Attila
- gyógyszer, napraforgó mag, rágcsálnivaló, szénhidrát, szotyi, szotyola, tökmag
Nagy meleg ide, kánikula oda egy valami nem megy ki a divatból a nasizás, nasolás. Mielőtt még a tükör előtt keseregnénk az alakunk miatt szép sorjában számba fogom venni kedvenc tradicionális rágcsánkat, itt az ideje meg tudni, hogy még is mit eszünk velük.
Kezdjük egy igazi klasszikussal. A két étkezések közti nassolások tradicionális, hagyományos zászlóshajójával, az olajos magvakkal. Ezen belül is itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba és eldőljön a tökmag versus szotyi vita. Mindkettőre szomjasak leszünk persze és előszeretettel fogyasztjuk a tévé előtt vagy futball mérkőzésen. Megvan a maguk rituáléja. Jöjjön hát a szárított tökmag bemutatása. Habár a tökmagliszt és a tökmagolaj igazi áldás, főleg a prosztata gondokkal küzdő férfiak számára, mi most kizárólag a tasakban megvehető ropogtatnivalóval foglalkozunk. Ennek a héjas és pörkölt változata az egyik legjobb snack, a chipsek és a sósperec helyett.
Pluszban kiváló magnézium és kálium forrás is. Így javítja a szívműködést és az érrendszert. Ugyanakkor telítetlen zsírsavakat is rejteget magában, támogatva a vérerek egészségét. Az apró magocska csökkenti a vér koleszterinszintjét, támogatja az emésztési folyamatokat és a zsírégetést. Akár több kilótól is megszabadulhatunk, ha fogyasztása mellett odafigyelünk a táplálkozásra, és a mozgásra. Fontos kiemelni, hogy inkább a zöldségboltok kínálta píritott ajánlható, mint az agyonsózott tömegtermékek. A tökmag számos B-vitamint tartalmaz, melyek szerepet játszanak a fehérjék, szénhidrátok, illetve zsírok lebontásában és felszívódásában. A számok nyelvére lebontva 100 gramm tökmag kb.540 kcal energiát tartalmaz, 35,7 gramm zsírt és 3,6 gramm szénhidrátot.
A szotyola más néven szotyi ismertebb nevén a napraforgómag, ha lehet még elterjedtebb, mint vetélytársa. Tesszük salátákra, pékárúra meg minden földi jóra. Ebből is egészségesebb a só mentes változat fogyasztása. A napraforgómag nemcsak finom rágcsálnivaló, hanem bőséges olajtartalma is kiemeli az olajat adó növények közül. Az egészséges életmód hívei a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt is szeretik. Azonban a rica bevitel vagyis a szotyizás észrevétlenül keríti hatalmába az embert. Csak egy-két szemet veszünk ki a csomagból, majd azon kapjuk magunkat, hogy gyors egymás után adagoljuk az újabb csomagokat. Ami pozitív, hogy szintén van benne magnézium és még réz is.
Persze mindenki tapasztalta már, hogy kiszárítja az ajkakat, de elmondható még, hogy nyugtatólak hat az agyra, melynek oka, hogy a benne lévő triptofán megnöveli a szerotonin szintet az agyban. Emellett elősegíti a látás javítását, miközben energikusabbá teszi a szervezetet. A számok tükrében azonban vigyázni kell a túlzott fogyasztásával, valamivel több kalória van 100 grammjában, mint 580 kcal, emellett 51,5 gramm zsírt és 11, 4 gramm szénhidrátot tartalmaz. Tehát kijelenthető, hogy jobban hizlal, mint tökös vetélytársa.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?