Menü

Ne csak a konyhában használd!

Bőrradír, hajtisztító, fogfehérítő, gyomornyugtató? Mi az? Leggyakrabban sütéskor vagy épp a hűtőszekrény szagtalanításakor használjuk, pedig ezeken kívül még számtalan dologra jó, lássuk, mi mindenre használható a szódabikarbóna!

A szódabikarbóna kiváló bőrradír is lehet! Ehhez három rész szódabikarbónából, egy rész vízből és egy rész zabpehelyből kell masszát készítenünk, majd átdörzsölni vele az egész testet, végül langyos vízzel leöblíteni. Sokan alkalmazzák a hajukra, hiszen ez a sokoldalú szer kiváló hajtisztító. Hajmosáskor érdemes a samponunkhoz a kezünkben egy kevés szódabikarbónát is keverni, mely segít eltávolítani a hajlakkból és egyéb kozmetikumokból származó maradványokat.

Körömágypuhító hatása is régóta ismert. Ha egy körömkefét benedvesítünk, majd szódabikarbónába mártunk, s körkörös mozdulatokkal átdörzsöljük vele a körmöket, rendkívül puha és ápolt körömágybőrt kapunk. A szódabikarbóna bőrnyugtatásra is alkalmas! Ha az esti fürdővizünkhöz keverünk fél csésze szódaport, az segít semlegesíteni a bőrön lévő savakat, és feloldja a szennyeződéseket. Napégés esetén is csodát tesz.

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani kellett valamit, manapság erre már számtalan modern vegyszer és tisztítószer rendelkezésünkre áll, mégis érdemes újra felfedeznünk háztartásunk egyik csodaszerét.

A szódabikarbónából sokan arcradírt készítenek, ehhez egy teáskanál mézet és egy teáskanál szódabikarbónát keverjünk össze, majd masszírozzuk az arcbőrbe. Hagyjuk hatni néhány percig, majd langyos vízzel öblítsük le.

Fogfehérítő tulajdonságát sokan ismerik, gyakran alkalmazom. Fogmosás előtt szórjunk egy kis szódabikarbónát a tenyerünkbe, majd mártsuk bele a megnedvesített fogkefénket, és sikáljuk át vele a fogainkat, majd utána mossuk meg fogkrémmel a megszokott módon.

Ha a világhálón rákeresünk erre a fantasztikus szerre, rengeteg találat érkezik arról, hogy számtalan dologra használható, igazi csodaszer. Használják dezodorként, szájvízként, kezelnek vele rovarcsípéseket, alkalmazzák kiütések ellen, nagyon jó savlekötő, tisztítja a ruhákat, fényesíti az ezüstöket, csillogóvá teszi a padlót, szagtalanítja a mosógépet, eltávolítja az olajfoltokat, megszünteti a kellemetlen szagokat, őrzi a virágok frissességét, távol tartja a hangyákat és még sorolhatnám hosszan e sokoldalú csodaszer áldásos hatásait. Gyomorproblémák esetén nagy segítség lehet, hiszen gyorsan képes semlegesíteni a savakat, így, ha fennáll a probléma, egy kiskanálnyi mennyiséget oldjunk fel minimum két deci vízben, majd fogyasszuk el. Utána igyunk meg egy nagy pohár tiszta, hideg vizet is.

A szódabikarbóna továbbá antiszeptikus hatása révén segíthet torokfájás kezelésében, soha ne fogyasszuk azonban nagyobb mennyiségben és huzamosabb ideig, ugyanis káros hatásai is lehetnek. Kerülniük kell továbbá azoknak, akik szív-, máj- vagy vesebetegek, magas vérnyomással küzdenek, vagy sószegény diétát kell követniük, emellett kismamák sem fogyaszthatják.

Akik úgy gondolják, tesznek egy próbát, azok meggyőződhetnek sokoldalúságáról. Nem ismerek még egy olyan filléres konyhai élelmiszert, amely ennyi mindenre jó! Megéri hazafelé beugrani érte a boltba!

Martinka Dia

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.