Menü

Légy nagyon óvatos a villámdiétával

Súlyos következmények

Vitaminhiány.: Az egyoldalú diéták nemcsak vitaminhiányt okozhatnak. A gyümölcs- és ivókúráktól túlsavasodhatunk. A reggeli órákban amúgy is jellemző a gyomor savassága, ha ezt még egy savasító hatású gyümölcslével tetézzük, erős gyomorpanaszaink alakulhatnak ki. A szénhidrátszegény diétáknál nagyobb hangsúlyt fektetnek a zsír fogyasztására, ami hosszabb távon a koleszterinszint növekedésével jár együtt. Tartsuk szem előtt, hogy ha életmódot nem váltunk, akármilyen drasztikus fogyókúrát választhatunk, a kilók hamar visszaugranak. Mindig érdemes személyre szabott megoldásban gondolkodni, belgyógyászati állapotfelméréssel kezdeni.

Fogékonyabbak leszünk a betegségekre.: Gondoljunk például a káposztaleves diétára vagy a limonádé kúrára. Ha több hétig is ezek szerint étkezünk, ill. koplalunk, az immunrendszer legyengül és sokkal könnyebben kapunk el egy-egy vírust.

Fáradtság.:Egy másik mellékhatás, hogy a kevés energia beviteltől fokozott fáradtságot tapasztalhatunk, a vércukorszint ingadozása pedig szédüléshez vezethet.

Drasztikusan kevés kalória.:Ha radikálisan lecsökkentjük az elfogyasztott kalória mennyiségét, pont ellentétes hatást érünk el. A szervezet a koplalást észlelve lelassítja az anyagcserét, úgymond tartalékol, majd jön a jojó-effektus.

Menstruáció kimaradása.: Ijesztő, ám nem ritka tünet, hogy a túlzásba vitt fogyókúra idején a menstruáció rendszertelenné válik, esetleg egy-egy hónapban ki is marad. Ennek oka a tápanyagok megvonásában, illetve a túlzásba vitt koplalásban keresendő. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: mivel nem elégíted ki a tested szükségleteit, az nem lenne elég erős egy gyerek kihordásához, ezért a peteérés kimarad.

Görcsölő epe, hányinger. A legtöbb diéta alapját a zsírbevitel csökkentése jelenti, ám ha ezt meggondolatlanul és eltúlzott mértékben alkalmazod, akkor nemcsak a zsírban oldódó vitaminok hiányával, hanem az abból fakadó hiánybetegségekkel is számolnod kell. A zsírbevitel megvonásával a szervezet többek között egyes, az epe meghajtásához szükséges tápanyagokhoz sem jut hozzá, innen pedig egyenes út vezet az epekő megjelenéséhez.

Türelem és kitartás

A látható fogyás körülbelül két hét után figyelhető meg, az igazán látványos változáshoz pedig egy hónapnak is el kell telnie. A szép eredmények láttán ne térjünk vissza régi, egészségtelen étkezési szokásainkhoz. A siker jó motivációt adhat az egészséges étrend követéséhez és hosszú távon való megtartásához. További ösztönzést jelent, ha a fogyókúra alatt rövid távú célokat tűzünk ki magunk elé, és ezek elérésekor megajándékozzuk magunkat egy-egy aprósággal. Osszuk meg barátainkkal is kitartó munkánk eredményét, az ő pozitív visszajelzéseik, dicséreteik is biztatásul szolgálnak majd. A fogyókúra napló vezetésével tudatosíthatjuk az eredményeket és egyben motiválhatjuk is magunkat. Az egészséges és eredményt is megtartó fogyókúra alfája és omegája a kitartás és a türelem. Ha nem a tervezett, vagy elképzelt ütemben sikerül leadni a kilókat, ne legyünk elégedetlenek.

Ne vágjunk meggondolatlanul olyan drasztikus tempójú diétába, ami aztán negatívan fog hatni szervezetünkre. Adjunk időt magunknak és éljünk tudatosan!

Szerző: Udvari Fanni

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.