Menü

Süssünk répatortát! Nem csak a nyuszi kedvenc desszertje.

A sárgaréparépa rostdús, béta-karotinban (az A-vitamin előanyaga) gazdag, jól hozzáférhető zöldségünk, amit a legtöbben leginkább a húslevesben főtt zöldség formájában fogyasztanak, pedig köretnek, szendvicskrémnek, és csak úgy önmagában ropogtatva is kiváló. Mártásokat is dúsíthatunk vele, de nagyon finom sütemény is készíthető a segítségével. A címnek megfelelően, most az utóbbiról lesz szó részletesebben.

Legegyszerűbben úgy készíthetjük, ha a szokásos piskótatésztánkat készítjük olyan módon, hogy a liszt nagy részét darált mandulára/dióra cseréljük, és reszelt répával dúsítjuk.Ez után, az általános leírás után, fogadjátok szeretettel azokat a variációkat, amiket én készíteni szoktam.

Elsőként jöjjön egy, a fenti általános leírásnak leginkább megfelelő változat, ami a legegyszerűbb verzió 8 személyre (elsőnek ilyet sütöttem, mert akkoriban a lassú felszívódású szénhidrát- finomliszt, illetve cukormentesség-) volt csupán a fontos. Vendégségbe, azóta is szívesen készítem, mert egyszerű, relatív olcsó és általában mindenki szereti.

Hozzávalók:

  • 250 g. eritrit (édesszájúak használjanak xilitet, ha bírják, mert annak édesítő ereje nagyobb ,vagy mesterséges édesítőszert)
  • 1 csomag vaníliás xilit (pici vaníliaesszenciával, vagy vaníliarúd kikapart belsejével is helyettesíthető, de akár el is hagyható)
  • 5 tojás
  • 250 g darált mandula (vagy dió, mogyoró)
  • 50g zabpehelyliszt
  • 250g finomra reszelt sárgarépa (nekem kb. 3-4 nagy méretű répából, 350-400 gramm tisztított egész répából lesz ennyi)
  • 0,5 csomag sütőpor (lehetőleg foszfátmentes)

Elkészítés: A „cukrot”, a tojásokat (nem kell szétválasztani) és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat (lisztet, darált mandulát, sütőport). Egyenletesre keverjük, legvégül beleforgatjuk a reszelt répát is. A masszát 32 cm átmérőjű szilikon piteformába öntjük. Ha nem szilikonos formát használunk, kevés zsiradékkal kenjük ki a formát. Kisebb átmérő esetén magasabb tortát kapunk, ami félbevágva tölthető is.

A krém, töltelék nélküli torták esetén az a legegyszerűbb, ha egyszer van egy kis időnk a gyerekek papírhajtogatósjátékaihoz hasonlatos sablonokat készítünk. Ehhez az általában használt tortaformánkat tegyük egy papírlapra, rajzoljuk körbe, sokrét összehajtjuk és különböző formákat (szív, pötty, négyszög, háromszög, stb.) vágunk ki belőle. Ezt a sablont a kész torta tejére tesszük, meghintjük poreritrittel, vagy fahéjjal, ami így szép rajzolatot ad majd, a torta tetején. Egyszer kell elkészítenünk, és bármelyik töltetlen, vagy bevonat/ díszítés nélküli tortán jól használhatjuk.

Paleo verzió esetén nem használhatunk lisztet, ezért az arányok változnak, de ízében továbbra is egy nagyon finom, állagában puha tortát kapunk. (Bár ehhez, a tökéletes formához, egy kicsit macerásabb elkészítéssel juthatunk.) De lássuk is akkor, hogyan készíthetünk lisztmentes, paleo répatortát.

Hozzávalók:

  • 200g darált mandula/dió
  • 400g reszelt répa
  • 220g xilit/eritrit
  • 0,5 g (1csipet só)
  • 1g (1 nagyobb csipetnyi) szódabikarbóna
  • 2g fahéj
  • 1g vaníliaőrlemény/10g vaníliás xilit
  • 1,5 dl paleolaj

Elkészítés: A répát kinyomkodjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgához hozzáadjuk az édesítőt, szódabikarbónát és a fűszereket, és a répát. A tojásfehérjéből csipet sóval habot verünk. A répás elegyünkhöz felváltva, lassan adagoljuk a mandulát és a tojáshabot. 1 ek. mandula, majd keverés után 1 ek. hab óvatosan beleforgatva, amíg az összes alapanyag bele nem kerül a tálba.28 cm átmérőjű kizsírozott, vagy szilikon formába kanalazzuk és készre sütjük. (180 fokon 20 percig, aztán 160 fokon még 15 percig). Bár nem csak keverem és sütöm típusú recept, mint az előző, de leírni bonyolultabb, mint elkészíteni és puha, könnyű tésztájú sütemény minimális szénhidráttartalommal. Higgyétek el, megéri a fáradtságot!

Természetesen létezik tojásmentes, vegán verzióban készülő répatorta is. De nincs róla tapasztalatom, így csak megemlítem, hogy megbízható vegán blogokon találhattok receptet, ha erre van igényetek erre. Én vegánként se hagynám ki, mert biztosan ugyanazt a mandulás-répás íz világot adja vissza, amit ismerek.

Jó étvágyat az egészséghez!

Egészséges hát ülőmunka mellett

Akár dolgozunk, akár játszunk, a napunk nagy részét ülve töltjük – és sokan nem is sejtik, hogy ezzel mennyire megterhelik a gerincüket. A rosszul megválasztott szék, a helytelen testtartás és a mozgáshiány hosszú távon hát-, nyak- és derékfájáshoz vezethet. Egy ergonomikus szék azonban nemcsak kényelmet, hanem egészséget is adhat, hiszen támogatja a test természetes tartását és tehermentesíti a gerincet.

Miért válaszd a nordic walkingot?

Sokan szeretnének egészségesen élni és rendszeresen mozogni, de nem feltétlenül tudnak intenzív sportokat végezni. Számukra a nordic walking ideális választás: természetközeli, kíméli az ízületeket, mégis hatékonyan átmozgatja a testet, és egyre több futóversenyen is külön kategóriát kap ez a mozgásforma.

Logoterápia – hogy megtaláljuk a boldogságot

Sokféle terápiát ismerünk, amivel könnyebbé vagy jobbá tehetjük az életünket, de van egy igazán különleges ezek között. Ez a logterápia.

Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról

Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.