Menü

Ismerjük meg a szeretetnyelveket!

Nem érti, miért nem veszed észre, hogy szeret, pedig (szerinte) mindent megtesz? Ilyenkor jön képbe a szeretetnyelv. Mint egy igazi nyelv esetében, a különböző nyelvet beszélők nem értik meg egymást. Párod hozott egy fülbevalót, és ebből véleménye szerint tudnod kellett volna, hogy szeret, annak ellenére, hogy meg sem ölelt? Noha te inkább az érintésére, vagy a kedves szavaira vágytál volna? Akkor bizonyosan a szeretetnyelveknél kereshetjük a megfejtést.

Bár a szeretetnyelv elsősorban egy pár- és pszichoterápiai fogalom, könnyű érthetősége és gyakorlati alkalmazása miatt érdemes olvasni róla, és kiértékelni magunkat, vagy a párunkat.

Az öt szeretetnyelv (Five Love Languages) fogalmát Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó alkotta meg 1992-ben, aki egyébként nemrégiben Magyarországra is ellátogatott előadásokat tartani. Chapman a személyes szeretetnyelvünket az idegen nyelvhez hasonlítja. Ha két eltérő anyanyelvvel rendelkező ember találkozik, csak nehezen vagy egyáltalán nem jön létre a kommunikáció közöttük. Ha egyikük megtanulja a másik nyelvét, akkor lehetővé válik a társalgás, de nehéz helyzetekben az idegen nyelv nem pótolhatja az anyanyelvet. Vagyis az optimális kommunikáció csak akkor jön létre, ha mindkét fél megtanulja a másik anyanyelvét - azaz szeretetnyelvét.

Az öt szeretetnyelv a következő:

A) Elismerő szavak
B) Minőségi idő
C) Ajándékozás
D)Szívességek
E)Testi érintés

Mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve, ami többet jelent, mélyebben hat rá, mint a többi. Ha nem ismerjük párunk szeretetnyelvét, akkor könnyen úgy érezheti, hogy nem kap elég szeretetet, ezért fontos ennek felismerése.

Elismerő szavak: Akinek ez a szeretetnyelve, annak az az egyik legfontosabb, hogy szóban megdicsérjék. Például: "Köszönöm, hogy megcsináltad!" vagy "Nagyon értékelem benned a humorodat!" Akiknek ez lényeges, azok szárnyakat kapnak az egyenes és őszinte dicsérő, bátorító szavaktól és az elismerő kijelentésektől. Viszont könnyen lehangolja őket a kritika, a bántó, ítélkező hozzáállás. A dicséret mindennél többet jelent számára. A szavak tehát ebben az esetben többet érnek a cselekedeteknél!

Minőségi idő: Akiknek a legfőbb igénye, hogy szerettei bizonyos időközönként osztatlan figyelmet fordítsanak rá. Igényli, hogy csak vele foglalkozzanak, együtt legyenek, közös tevékenységet végezve. Lehet ez napi félóra, akár a hétből egy egész nap. Leginkább az emlékezetes közös élmények töltik fel. Az ilyen személyek hálásak a jó beszélgetésekért vagy azért, ha elkísérik őket valahová. Csalódást okoz nekik, amikor lemondják velük a találkozót. Nehezen viselik, amikor a rohanó mindennapokban nem jut elég idő rájuk.

Ajándékozás: Akinek ez elsődleges fontosságú, képes régi ajándékokat, tárgyakat őrizgetni. Emlékszik rá, mikor és kitől kapta az adott tárgyat. Például: "A szülinapomra kaptam ezt az órát egy barátomtól, és számomra emiatt különleges." Akiknek ez igazán fontos, azok csalódottak, amikor elfelejtik megajándékozni őket. Elégedetlenek, amikor olyan dolgot kapnak, melyre nincsen szükségük. Akár készítjük, akár vásároljuk az ajándékot, a lényeg az, hogy a megajándékozott érezze és tudja, hogy rá gondoltunk közben. Nem az anyagiasságról szól ez a nyelv sem, hiszen esetükben jelképes, apró ajándékokról, meglepetésekről is lehet szó, az érték nem (feltétlenül) számít. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít arra, hogy megtalálja számára a megfelelő ajándékot, vagy meglepje őt.

Szívességek: Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti az életét, rengeteget jelent. A másik fél által elvégzett feladatok töltik el örömmel: bevásárlás, főzés, mosás, takarítás stb. Az ígéretek betartása elégedettséggel tölti el azokat, akiknek a szívességek adása és kapása a nyelvük. Örömöt jelent, amikor segítenek nekik. Ők maguk is a tettek emberei. Érdemes kideríteni, hogy az érintettnek valójában mire van szüksége, és azt elvégezni, ezt bizonyosan értékelni fogja, sőt a szeretetünk bizonyítékának tekinti. Vigyázzunk azonban az ígéretekkel (pl. "holnap megjavítom a csapot", "délután leviszem a szemetet", stb.) ! Komoly csalódást okoznak számukra a be nem tartott ígéretek és felelőtlen fogadalmak.

Testi érintés: A simogatás, az ölelés, valamint az egyéb testi érintések a szeretet kifejeződésének egyik legalapvetőbb formái. Azok az emberek tartoznak ide, akik számára valamilyen fizikai kontaktus által könnyebb érezni a másik ember szeretetét. Aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, annak a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra száz szónál. Ezek az emberek azok, akik sokkal érzékenyebbek az érintésre, és jobban igénylik azt bárki másnál. Számukra az elutasító, bántó gesztusok még fájdalmasabbak lehetnek.

A legtöbb gyereknek egyébként ez a fő szeretetnyelve. Kutatások igazolták legalábbis, hogy lelkileg egészségesebbek azok a gyerekek, akiket kiskorukban sokat ölelgetnek, babusgatnak. Ezt az alapkoncepciót Chapman későbbi könyveiben továbbfejlesztette: különbséget tett a szülő-gyermek, (külön kitérve a kamaszokra), szerelemi, családon belüli és egyéb társasági kapcsolatokban használt szeretetnyelvek közt. Sőt, kitért még az ember és Isten kapcsolatára is.

Könnyen lehet, hogy a különböző szeretetnyelvek olvasásakor úgy érzed, több is illik rád. Van olyan, hogy valakinek két elsődleges szeretetnyelve van, és olyan is, hogy az elsődlegeshez közel olyan fontos egy másik pont, ilyenkor van másodlagos szeretetnyelvünk is. A pontos kiértékeléshez kérhetjük szakember segítségét, vagy az interneten is fellelhető szeretetnyelv-tesztet kitöltve segíthetjük a besorolást.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.