Menü

Karácsonyi nagytakarítás, ha késésben vagy

Mind tudjuk, az ünnep előtti nagytakarítást elvileg még novemberben kell elkezdeni. Ha erről te is lemaradtál vagy megfeledkeztél, de szeretnéd karácsonyi hangulatba hozni az otthonodat, akkor így teheted meg...

Sokszor már az első adventi vasárnap szeretnénk feldíszíteni a lakást, hogy a karácsonyi hangulat mihamarabb átjárja otthonunkat. Ez nagyon jó terv, és biztosan segíti is a hangolódást, de az az igazság, hogy a dekoráláshoz először tisztaságot kell varázsolnunk, az pedig nem megy egy nap alatt. Optimális esetben már november közepén elkezdi az ember a takarítást. De van az úgy, hogy a helyzet nem optimális... Ha ennek ellenére szeretnél karácsonyi hangulatot te is, akkor itt a segítség!

Kezdd azzal, hogy készíts ütemtervet. Vedd számba a feladatokat, és indíts a legfontosabbal, hogy ha valamire nem jut idő, akkor ne kelljen stresszelned rajta. Nem porszívóztál ki a szekrény mögött? Biztos, hogy így nem lesz szép az ünnep?

A takarításhoz rend kell, tehát kezdd a rendrakással! Nem, nem arra gondolok, hogy helyezd egymásra a papírokat, amik így rendezettebb hatást keltenek, és körülötte le tudsz törölgetni. Ez valószínűleg az, amit minden hétvégén megcsinálsz. Bizony szortírozni, selejtezni kell. Pakolj el az íróasztalon, számítógép körül. Szortírozd ki a számlákat, papírokat, újságokat, minden felgyülemlett papírt, kacatot. A papírokat vagy égesd el, vagy vidd a szelektív gyűjtőbe. Figyelj rá, hogy személyes adatokat tartalmazó iratokat, pl. bankszámlakivonatot mindig összetépve dobd a hulladékgyűjtőbe, ne adj visszaélésre lehetőséget!

A ruhásszekrény szortírozását, a ruhák selejtezését ugyan jó lenne elvégezni, hisz a kevesebb ruha könnyebben kezelhető, rendezettebb szekrénybelsőt eredményez, de ez lehet, hogy most túl nagy projekt lenne. Ezt sokkal jobban elnyújtva érdemes, mondjuk minden napra egy szekrényt beütemezve, valamikor később. Ha túl sok mindent szeretnél, lehet, hogy a végén a takarításra nem futja majd az energiádból. És persze kinél nem csapott már át a ruhaszortírozás divatbemutatóba? Erre most nincs idő. Inkább tegyél rendet a CD-k, DVD-k között. Esetleg számold fel a könyvkupacokat az ágyad mellett. Így rábukkansz a karácsonyi lemezekre, és az ágyad környékén tartott rend jól fog esni, kicsit hangulatba hoz majd.

Tudom, jól esne valami kis díszt tenni az ágyad köré, hogy lefekvéskor, ébredéskor már a karácsony hangulata járjon át, de ez nem lenne praktikus, hisz itt még rendesen le akarsz törölgetni. Ugye, le akarsz...? Akkor leszeded az összes díszt, hogy takaríthass? Minek dolgoznál kétszer? Annyit nem adna, hidd el. Most a rendrakás szakaszában vagy, ezt el kell fogadni. Talán a legrosszabb rész. Sokszor rendetlenebbnek tűnhet a rendrakás elején a szoba, mint előtte volt, hiszen mindent kirámolunk. Ezen a lépésen gyorsan túl kell jutni, és a rend után pedig jöhet a tisztaság is!

Kezdd az ablakpucolással. (Mondjuk első hétvégén megvolt a rendrakás, ez legyen a 2. szakasz feladata) Ha a szobában nincs is még tisztaság, deha tiszták, fényesek az ablakaid, máris sokkal tisztább érzete lesz az egész háznak. A feng shui és más térrendezési rendszerek szerint is az ablakok, a bejárati ajtó a kapcsolatunkat jelzi a külvilággal. Tehát ha tiszta, kilátható, átlátható az üveg, akkor remélhetjük, hogy emberi kapcsolatainkban is a kiegyensúlyozottság lesz a mérvadó. Márpedig ez a többi emberrel való kapcsolat az, amiről az egész karácsony szól. Mosd ki a függönyöket! Azokat, amiket nem kell vasalni, akár vizesen is felakaszthatod az ablakra. Így jó illat is lesz az egész házban és időt is spórolsz. 3. rész, hogy mosd le a bejárati ajtót kívül-belül! Tegyél rendet a bejárati ajtó előtt, hogy ne csak a tiszta ablakon érkezzen pozitív energia a házba, hanem az ajtón keresztül is.

A hűtőszekrényre az ünnepek alatt nagy feladatok várnak, ezért mindenképpen takarítsd ki előtte. Nem kell leolvasztani, ha arra már nincs idő, csak pakolj ki mindent és dobáld ki a lejárt, kétes eredetű dolgokat, és mosd le meleg vízben a polcokat. Így látni fogod, hogy mid van otthon és mi az, ami még mindenképpen kelleni fog. A sütőt és a tűzhelyet is takarítsd le, hiszen még nagy kihívások várnak majd rájuk. Ha nem makulátlanul tisztán fogsz neki a használatának, akkor csak jobban ráég majd az étel, és a frissen keletkező, ünnepi ételek nyomait sem tudod majd egy mozdulattal letörölni. A pulton próbálj minél kevesebb dolgot elhelyezni, hogy a tálalás során tudd valahova tenni a forró tepsit és a tányérokat.

A fürdő, wc takarítása a szokásos ütemben mehet. A portörlésnél viszont koncentrálj a látható helyekre! Találd ki, hogy hová szeretnél díszt, gyertyát, ilyesmit, tenni, és azokkal kezdd! Ne feledd, hiába vágynál a teljes karácsonyi nagytakarításra, talán már késésben vagy, amennyiben nincs rengeteg szabadnapod az ünnepek előtt. A nagyjából rendbe hozott lakás használható feleséggel, férjjel, anyával és apával jobb, mint egy tökéletesen csillogóan tiszta, de nyelvelógó családtagokkal.

Most már elkezdhetsz dekorálni! Szinte minden családnál van egy karácsonyi doboz, amiben a különböző lakás- és fenyőfadíszek, az égősor, gyertyatartók, egyebek vannak, az előkerülő kincseket tedd oda, ahol legtöbbet tartózkodtok. Következő cikkünkben dekorációs ötletekkel is szolgálunk, hogy kicsit kiegészíthesd a megszokott repertoárt!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.