Menü

Az olasz Aprajafalva: Alberobello

Olaszország egyik dél-keleti régiója, Puglia még felfedezetlen gyöngyszem a turisták számára. Rengeteg kisebb-nagyobb település található itt, melyek gyönyörűek, leginkább a tengerparton (mint pl. Giovinazzo, Trani, Bisceglie, Polignano a Mare, stb.), mégis szinte alig észrevehető a turizmus a külföldieket tekintve. Ezt jelzi az is, hogy a sziesztát szigorúan tartják, az éttermek délután 3-4-kor zárnak és csak este nyitnak ki újra; ha 4 után szeretnénk főttet vagy pl. pizzát enni, az itt kizárt, hiszen a sütőket és tűzhelyeket csak 7-kor izzítják be újra.

Viszont van egy városka a régióban, ahol nemcsak nyáron, de még kora ősszel, szeles-esős időben is hemzsegnek a turisták és elvétve amerikai hangokat is hallani. Nem a tenger mellett találjuk és viszonylag magasan, a Murgia-fennsík lankás dombjai között nyúlik el a Világörökségek listáján is szereplő Alberobello.

Neve az "Arboris belli" szókapcsolatból, azaz "szép fák erdeje" jelentésből ered, hiszen a település mellett egy nagyobb erdőség található, melynek talaja bővelkedik mészkőben és a híres terra rossa-ban (vörösföld), ami kedvez az olíva-, mandula-, cseresznye- és szőlőtermesztésnek.

Nos, miért is lett a Világöröksége része Alberobello? Pontosabban a történelmi negyedei, melynek pontos eredetét ma is homály fedi és hozzá több legenda párosul.

Hírnevét a trullóknak, ezeknek a különleges építményeknek köszönheti, melyek története egészen a 16. századig vezethető vissza a városban. Egyes kutatások szerint azonban már a 10. században voltak trullók Puglia területén, de olyan feltételezés is létezik, hogy i. e. 3. évezredben ismerték ezt az építkezési formát, mégpedig a görögök partra szállása által.

Ezeket a kör vagy négyszögletes alaprajzú házacskákat mindenféle kötőanyag és fa tartószerkezet nélkül építették. A benépesülés során egy conversanói gróf fennhatósága alá tartozott a terület, aki viszont ravasz módon mai szóval mondva súlyos adócsalást követett el: megparancsolta az itt letelepedetteknek, hogy olyan házat építhetnek, melyek gyorsan lebonthatók és felépíthetők az adószedők érkezésekor, hogy ne kelljen a grófnak fizetnie utánuk. A grófot végül a nápolyi király börtönbe záratta, de a város csak a 18. század végére lett szabad, amikor engedélyezték az első cementtel ragasztott téglaházak építését.

Maga a "trullo" tulajdonképpen egy sárkunyhó kőből épített változata, amiben nincs sár és semmilyen kötőanyag: kör alaprajzú, hengerfalú, kúpfedelű házikó, csúcsán a kéménnyel.

Nagyon érdekes, hogy minden háznak különböző motívum van festve a süvegére (archaikus, mágikus, keresztény szimbólumok vagy állatövi jegyek) és a kémény azaz zárókő is különböző alakzatokat formáz, melyek jelentése szintén máig tisztázatlan: mágikus erőt, fallikus szimbólumot vagy pusztán dekorációs célzatot szolgált.

A városkában találunk egy nagyon puritán templomot is és persze illendően turisztikai helyhez, rengeteg kézművest, valamint ingyen kilátással kecsegtető szuvenír boltokat. Sajnos. Hiszen a boltok tömkelege kicsit elveszi a lényegről a hangsúlyt. De bóklászva fellelhetünk eldugottabb utcácskákat is.

Mindenesetre, aki erre fele jár, mindenképpen látogassa meg pár órára Alberobellot! Mert "bello"!

Cikk és fotók: Gősi Gabriella

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?