A kézenfekvő töltött szőlőlevél
- Dátum: 2017.08.30., 21:19
- balkán, dolma, dolmadákia, főzés, keleti, levél, rakott étel, recept, rizs, szőlőlevél, töltött, töltött étel, töltöttkáposzta
Mindennapjainkat igen kézenfekvő módon dobják fel a rakott és töltött ételek. Mindnyájan kapásból fel tudunk sorolni néhány hagyományosat, és pár olyat is, amelyek leginkább egyedi receptjeink alapján készülnek. Íme egy kis körítés egy balkáni és közel-keleti különlegességről.
A töltött szőlőlevél feltehetően a manapság felénk gyakrabban készített töltött káposzta őse. Régi magyar neve töltike vagy tőtike, de a Dél-Alföldön használatos szárma szó is eredetileg ezt a fogást jelölte - ahogyan teszi ezt még ma a Balkánon. Bizonyára számtalan módon elkészíthető, vannak például húsos-rizses fajták, és vannak, amelyek hús nélkül készülnek. Így a dolmadákia - röviden dolma - kiváló növényi fogás lehet vegán vendégeinknek.
A húsos dolma tölteléke a fasírthoz hasonló. Hazáiban általában birkahúsból készítik. A tölteléket érdemes azonban kenyér helyett rizzsel gyúrni, amely készülhet tojással vagy anélkül. A rizst célszerű félkészre (roppanósra, al dente) főzni. A húshoz (vagy csak rizshez) kerüljön hagyma és citromlé is, mindkettő ízlés szerint. Érdemes friss citrom levét használni, esetleg egy kicsit a héjából is belereszelni (ez esetben fontos, hogy gombaölő szerrel nem kezelt citromot használjuk). A göngyölt szőlőlevél legkiválóbb fűszerei a fokhagyma, a petrezselyem és mentalevél.
A töltikékhez leginkább tenyérnyi méretű, lehetőleg zsenge szőlőleveleket szedjünk. Vágjuk le a levélnyeleket! A leveleket öblítés után forrázzuk le, azaz 5-10 percre tegyük azokat lobogó forró vízbe. Miután kivettük és kihűltek, tölthetők. A töltés egyszerű: fordítsuk a töltendő levet a fonákjával felfelé úgy, hogy a csúcsa távolabb essen tőlünk. Helyezzünk rá a közepére egy kisebb evőkanálnyi (nem túl nagy) töltelékadagot! Hajtsuk be a levél két szélét, majd göngyöljük fel a levélcsúcs felé! Ehhez lásd az alábbi videót:
Az elkészült rudacskákat helyezzük egy olívaolajjal vékonyan kikent tepsire, szorosan egymás mellé. Ha már mind kész, öntsük fel a tepsit húsleves levével (vagy vízzel) úgy, hogy ellepje a rudacskákat. Fedjük le, majd sütőben főzzük készre! Tálaláshoz merjünk le a léből a könnyebb hozzáférhetőségért. Kínáljunk mellé tejfölt, esetleg mentásan!
Számomra a dolma talán a legkönnyebb, legfrissítőbb nyári, ősz eleji melegétel. Csak ajánlani tudom.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.