Menü

Az ekcémáról röviden

Az ekcéma (eczema) egy autoimmun betegség, amely bárkinél kialakulhat. A tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de kezelhető. Hagyományosan előbb nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel kezelik, aztán ha azok nem használnak, akkor szteroidos készítményekkel. Emellett az ekcéma néhány praktikával egészen jól karban tartható.

Ekcéma kialakulásakor immunsejtjeink olyan fehérjéinkkel találkoznak, amelyeket valamiért "ellenségesnek" ismernek fel. Ekkor az érintett bőrfelület gyulladásos tüneteit látjuk. A felület lehet hólyagos vagy száraz, de mindenképp viszket. Ilyenkor tömegével érkeznek immunsejtek az ekcémás, ún. "reaktív" területre.

Az ekcéma sokszor a kézen alakul ki, általában a nem megfelelő bőrfiziológia következtében. Ilyen az oldószerek bőrre kerülése, a kézbőr kiszáradása, túlzott lehűlése, kisebesedése, a mikrosérülésekbe kerülő szennyező anyagok, stb. Azt már korábban is tudták, hogy az ekcéma (és a pikkelysömör, vagyis psoriasis) karbantartására valamiért jó a napfény. Sok vizsgálódás után kiderült, hogy miből fakad e jótékony hatás. A konkrét válasszal magyar kutatók álltak elő, melyet kísérletesen is bizonyítottak: a napfény egy része (bizonyos hullámhosszú sugártartománya) eljut a sekély bőrrétegekbe, ahol a problémát okozó, gyulladáskeltő immunsejteket egyszerűen megsüti. Növelhető az ilyen kezelés hatékonysága azzal, ha a gyógyulni vágyó olajjal bekeni az érintett bőrfelületet napozáshoz, ez ugyanis megkönnyíti a napsugarak bejutását a bőrbe.

Mint sok minden más is, az ekcéma is ún. pszichoszomatikus betegség, vagyis aktivitása függ a lelkiállapottól. Reaktiválódását nagymértékben előmozdítja a lelki stressz, érzelmi instabilitás és a fizikai túlhajszoltság.

Akinek tehát ekcémája van, az napoztassa azt! Mindenki ügyeljen továbbá arra (megelőzés gyanánt is), hogy kézbőre mindig gondosan hidratált legyen. Ősztől tavaszig hordjon kesztyűt, mert az ekcéma reaktiválódásának (és aktiválódásának) kedvez a hideg és az ezzel járó bőrszárazság. És végül, de leginkább elsősorban találjon módot arra, hogy megfelelően levezesse a feszültséget!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?