Menü

Hogyan tegyük olcsóbbá a nyaralást? – Egyszerű tippek mindenkinek

  • Dátum: 2017.06.18., 18:46

Gyerekkoromban nem volt lehetőségem nyaralni menni a családommal, mert a hétköznapi, nélkülözhetetlen dolgok mellett nem telt rá. Felnőttként gondolkodni kezdtem a lehetőségeken, s habár eleinte nagyon nehéznek tűnt a feladat megoldása, és nem láttam kiutat az átmeneti nincstelenségből, az évek során mégis sikerült valamiféle technikát kifejleszteni, hogyan lehet csökkenteni a nyaraláshoz elengedhetetlenül szükséges költségeket. Sőt, hogyan lehet olcsó és apró dolgokkal feldobni az utat!

Valószínűleg mindannyian arra vágyunk, hogy legalább a nyaralás alatt ne kelljen a fránya anyagiakra gondolnunk. Mégis, sokunkkal előfordul, hogy nem lett elég az egy hétre kiszámolt pénz valamilyen váratlan kiadás miatt – leállt az autó az autópálya közepén, betelt az olcsó szálláshely, amit kinéztünk, valamiféle gyógyszert kellett vásárolnunk, vagy egyszerűen csak egy túl drága étterembe ültünk be ebédelni.

Bármilyen oka is volt pénzünk rohamos fogyásának, legközelebb biztosan óvatosabban tervezünk, és jobban előregondolkodunk. Néhány ilyen eset után kezdtem gondolkodni a lehetőségeken, hogyan lehet csökkenteni a költségeket:

1. Utazzunk telekocsival! Körülbelül féláron utazhatunk az ország bármely pontjára, illetve Európa számos pontjára, ugyanis már nemzetközi telekocsi rendszerek is működnek az interneten. Sokan ódzkodnak ettől a megoldástól, de mindenki megnyugtatására szolgáljon az a több ezer vélemény és visszajelzés, amiket ezeken a weboldalakon olvashatunk. Ha ezeknek nem hiszünk, érdeklődjünk barátainknál, ismerőseinknél, hiszen 100%, hogy mindenhol találunk már ilyen tapasztalattal rendelkező embereket. A rendszer előnye, hogy gyakran nagy csomagok, illetve kerékpár szállítására is van lehetőség. Ne féljünk, lépjük át a komfortzónánkat!

2. Utazzunk autóval! Vigyünk utasokat, így megoszthatjuk az üzemanyagköltségeket, és számos értékes embert ismerhetünk meg. Sokakra talált már rá így a szerelem. :) Nem tudhatjuk, hogy egy új dolog kipróbálása milyen lehetőségeket rejt magában. E mellett az autó egy-egy estére kiváló szálláshelynek is bizonyulhat. Ha egy-egy kiszemelt városban túl drága a szállás, válasszunk ki egy, a városhoz közel eső autópálya melletti pihenőhelyet, és táborozzunk le ott. Ausztriában vannak kifejezetten erre a célra létrehozott pihenőhelyek is, amiket rendszeresen takarítanak, és tusolási lehetőség is rendelkezésre áll néhány euróért. Ne felejtsük el, hogy egy autópályamatrica még mindig olcsóbb, mint a belvárosi, zsúfolt szállások – még ha csak egy vendégház is az. Lehet, hogy autóban aludni nem olyan pihentető, de az élmény garantált. Mindenki tisztában van azzal, hogy a nyaralás amúgy sem a pihenésről szól. :)

3. Kávézzunk olcsón! A kávézókkal teli sétálóutcákon és belvárosokban nehéz megállni, hogy ne üljünk be mi is valahová, és költsünk el egy rakás pénzt kávéra napi két-három alkalommal. Nem baj, ha néha megengedjük magunknak, de a gazdaságosság szempontjából előnyös, ha például a reggeli kávézást lecseréljük az Aldiban kapható dobozos kávéra – vagy ahogy mi hívjuk, konzervkávéra. Ha kiülünk egy parkba, a természetbe vagy a sétálóutcára, pillanatok alatt remek kis szertartást varázsolhatunk magunknak.

4. Nézzük meg a várost! Remek ötlet a városnézés, és olcsó is, ha nem megyünk be fizetős templomokba, székesegyházakba, bazilikákba, múzeumokba, nem mászunk fel tornyokba stb. Viszont unalmas is, mert így semmit sem fogunk tudni arról, mit nézünk éppen, és az milyen történettel és történelmi háttérrel bír. Mielőtt nyaralni indulunk, gondolkodjunk előre, nézzünk szét az interneten, és nyomtassuk ki az általunk fontosnak nyilvánított látnivalók történetét. Még házilag készített kis könyvet is gyárthatunk belőle. Így megúszhatjuk, hogy méregdrága útikönyveket kelljen vásárolnunk, és a készülődés még fokozni is fogja a várakozás élményét.

Lehet, hogy nem életünk célja minden nyaralásunkat a fenti tanácsok alkalmazásával véghezvinni, de amíg nem elegendő a financiális hátterünk egy viszonylagos, korlátok nélküli nyaraláshoz, addig a fentiek két-három fő esetében biztosan jelentősen csökkentik a kiadásokat.

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.