Menü

Kinél alakulhat ki terhességi cukorbetegség?

Negyed évszázada minden évben november 14-én tartjuk a Diabétesz Világnapot

A diabétesz egyik különleges válfaja a terhesség alatt jelentkező cukorbetegség, amely a várandós nők 5-10 százalékát érinti, és sajnos számuk az elmúlt években egyre nő. Ők egyénre szabott diétával és rendszeres kontrollal élik meg a terhesség utolsó harmadát, amihez minden útmutatást megkapnak orvosaiktól. Azt azonban minden családot tervezőnek tudnia kell, hogyan csökkenthető a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata.

A terhesség alatt a méhlepény egy csoport olyan hormont termel, amely az inzulin érzékenységet csökkenti, inzulinrezisztencia alakul ki, ezért jóval több hormont kell előállítanunk, hogy a cukoranyagcsere egyensúlya megmaradjon. Akinél ez az egyensúly nem áll be, annál terhességi cukorbetegség alakul ki, ami súlyosan károsíthatja a magzat fejlődését, ezért ez az állapot különös odafigyelést igényel. „A terheléses vércukorszint-mérés nagyon fontos eleme a várandós gondozásnak – mondja Dr. Almássy Zsuzsanna osztályvezető főorvos, a Czeizel Intézet diabetológusa. – Ezt a vizsgálatot optimális esetben a 24-28. héten végezzük, amennyiben a kismamának korábban nem volt magasabb kockázatot okozó betegsége vagy állapota (diabetes a családban, megelőző terhességi cukorbetegség, korábbi nagy születési súlyú újszülött).”

A szűrést 17 éve ajánlja az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hazánkban öt évvel később vezették be. A teszt során egy 75 g szőlőcukrot tartalmazó oldatot kell inni, majd adott időközökben vérmintát vesznek cukorméréshez. A laborvizsgálat biztos diagnózist ad: ha a vércukorszint a terhelés után nem esik vissza a kívánt mértékben, vagyis 7.8 mmol/l felett maradt, akkor megállapítható, hogy a kismamának nem jó a cukortűrő-képessége, cukoranyagcsere zavara van – ez esetben speciális diéta megkezdése szükséges. Ennek betartása nagyon fontos, a terhességi cukorbetegség következtében ugyanis a kihordás alatt felléphetnek olyan fejlődési rendellenességek, mint lepényelégtelenség, túlsúly a babánál, vagy az inzulinháztartás zavara a magzatnál.

„A diagnózis után meghatározzuk, milyen mértékű legyen a diéta, és természetesen abban is segítünk, hogy miként lehet az adott szénhidráthatárokon belül maradni – magyarázza a doktornő. – Az étrendet minden esetben egyénre szabjuk. Aki nem tartja a diétát, annak a túlzott cukorkínálat miatt a magzatja túlnövekedhet, és ha a baba nem fér el, fennáll egy méreteiben megfelelő, ám fejletlen csecsemő korai megszülésének veszélye. Ugyanakkor a teljes szénhidrátmegvonás sem megoldás, mert az energia nélkül hagyná a szervezetet.”


Dr. Almássy Zsuzsanna diabetológus

A kontroll ezután is folyamatos marad, és ha az étkezés utáni vércukor vizsgálatok azt mutatják ki, hogy a diéta nem hatékony, akkor az anyuka inzulinkezelésre szorul. Ilyenkor gyorshatású inzulint kell az étkezések előtt beadni, amelyet legfeljebb négy óra múlva meg kell ismételni. Az inzulinpótlásra azért van szükség, mert a terhesség alatt semmilyen vércukor-szabályozó gyógyszer nem szedhető. A kívülről alkalmazott inzulin megakadályozza, hogy a magzat saját inzulintermelését indítsa el, így előzhető meg a túlnövekedés és az újszülött kori súlyosan alacsony vércukorszint.

Rizikófaktorok, amik elősegíthetik a terhességi cukorbetegség kialakulását:

  • 25 éves kor fölötti terhesség
  • cukorbeteg a közeli hozzátartozók között
  • túlsúly, különösen, ha a testtömeg-index (BMI) 30-nál magasabb
  • policisztás ovárium szindróma (PCOS)
  • glükóz intolerancia vagy egyéb cukorbetegség kockázatát növelő egészségügyi kondíció
  • magas vérnyomás, depresszió és autoimmun betegségekre felírt gyógyszerek szedése
  • ha volt terhességi cukorbetegsége korábban
  • ha túlsúlyos babát hordott ki korábban

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.