Menü

Mindennapi ingázás? Csak tudatosan!

A mindennapi ingázás negatívan befolyásolhatja mind a fizikai, mind a mentális egészségünket. A nem aktív ingázók – tehát akik nem sétálnak vagy kerékpároznak reggel munkába menet – megtapasztalhatják az ingázás káros hatásait.

Egy kutatás szerint ez a jelenség emelheti annak mértékét, hogy mennyi egészségtelen ételt fogyasztunk, befolyásolhatja a mentális egészségünket, növelheti a vérnyomásunkat. Napjainkban ez egy nagyon fontos probléma, hiszen egyre több ember kényszerül ingázni az otthona és a munkahelye között nap mint nap. A helyzet nemcsak az étkezési szokásainkat befolyásolja, hanem ezáltal kevesebb szabadidő is áll rendelkezésünkre, hogy aktív, egészséges életet vezethessünk. A kutatás során vizsgált ingázó emberek egészségi státusza, boldogság- és elégedettség szintje alacsonyabb volt a többiekénél. Ezek az emberek gyakrabban látogatták a háziorvosukat is. A vizsgált emberek 55%-a érezte magát stresszesnek a napi kötelező utazás eredményeként, és 41%-uk beismerte, hogy kevésbé aktív fizikailag is. A résztvevők átlagosan 767 kalóriával többet vettek magukhoz hetente – ez nagyjából 3 Big Mac-nek felel meg -, és 33%-kal többet nassoltak.

A vizsgálat során kiderítették, milyen tényezők befolyásolták az egészségi állapotot:
- a napi utazás hossza
- kényelmetlen hőmérséklet
- antiszociális viselkedés
- túlzsúfoltság
- járatkésések.

A legjobb lenne, ha az ingázók mindenhol igénybe vennék az aktív közlekedés eszközeit (séta, kerékpár), ahol csak lehetséges, így képessé válnának arra, hogy a fizikai aktivitást beépítsék a mindennapi rutinjukba. A legkényelmesebb nyilvánvalóan az lenne, ha otthoni környezetből tudnánk dolgozni, vagy ha rugalmas lenne a munkaidőnk, hiszen így egy kényelmes rendszert alakíthatnánk ki magunknak. Ezt azonban még nem mindenki, és nem mindenhol tehetik meg. A kényelmesebb utazás és az egészségesebb élet érdekében azonban a közlekedési szolgáltatók is tehetnek valamit, például a kereskedelmi és a vendéglátó-ipari egységek színvonalát növelhetnék. Ez segíthetne abban, hogy az emberek ne vegyenek extra kalóriákat magukhoz. Nyilván sokkal kényelmesebb lenne, ha a tömegközlekedési eszközök nagyobbak lennének, illetve gyakrabban járnának. Bizonyos esetekben el kellene gondolkodni az első osztályú férőhelyek megszüntetésén, vagy legalább csökkentésén, hiszen a hétköznapi rohanás során nagyon kevesen veszik igénybe ezt a szolgáltatást.

Van néhány lépés, amit mi, mindennapi ingázók megtehetünk annak érdekében, hogy a saját fitnesz programunkat a hétköznapokba beépítsük:

~ Leszállhatunk egy megállóval hamarabb, hogy a maradék utat gyalog tegyük meg
~ Ha parkolni kell, parkoljunk az irodától távolabb, és sétáljunk
~ A projekttervet egy séta közben is átbeszélhetjük a munkatársainkkal
~ Álljunk fel, míg telefonálunk!
~ Ahelyett, hogy felhívnánk egy munkatársunkat, álljunk fel, és menjünk át hozzá a másik irodába!
~ Lépcsőzzünk a lift használata helyett! Ha a tizedikre kell mennünk, szálljunk ki néhány emelettel hamarabb, és használjuk onnan felfelé a lépcsőt!
~ Sétáljunk a mozgólépcsőn is!
~ Ebédidő alatt tegyünk egy rövid sétát – esetleg hordjunk magunkkal egy lépésszámlálót is!

Utazás közben pedig hallgassunk valamit – például töltsünk le valami hanganyagot az internetről! Ez elvonja a figyelmünket is, és a stressz szintjét is csökkenti.

Forrás: www.nhs.uk

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.