Most akkor igyunk tejet, vagy ne...?
- Dátum: 2016.09.13., 07:57
- hőkezelés, növényi tej, tehéntej, tej
"A tej élet, erő és egészség" - hangzik az egyik szlogen. Eszerint a nézőpont szerint a tej erősíti a csontokat és rengeteg vitamin található benne, amelyek listája valaha látható is volt a zacskós tejek csomagolásán. A másik nézőpont viszont azt vallja, hogy a tej roppant egészségtelen, egyedül az ember issza meg más élőlény tejét, s ebből is látszik, hogy ez nem jó irány. Hogyan igazodjunk el a kettő között, és miként döntsük el, hogy a tej végülis egészséges-e, vagy sem?
Az ipari feldolgozás lehetséges, hogy rontott a tej minőségén. A tej alkotórészeit gyakorlatilag apró részekre bontják, és újra összerakják - nagyon leegyszerűsítve így néz ki a hőkezelési eljárás, amivel a tejet néhány napnál tartósabbá teszik, eljárástól és csomagolástól függ az időtartam. Az idősebb generáció még emlékezhet rá, hogy valaha mindössze pár napig állt el a boltokban kapható tej is, viszont a gyártók állítják: nem használnak tartósítószert a tejnél, hiszen azt hőkezeléssel tartósítják, nincs is rá szükség. Ettől még kérdéses, hogy mennyire egészséges a bolti tej. De vajon jobb-e a házi?

Az egészséges táplálkozás keretében mindenhol ajánlják a házi élelmiszereket, mondván, hogy nem tartalmaznak adalékanyagokat (normális esetben), és nem ipari eljárás során, hanem hagyományos módszerekkel állítják elő. Mi a helyzet a tejjel? Ami bizonyos, hogy a házi tej íze más, s aki nem szokott ehhez hozzá, az gyakran nem szereti, és csalódás a számára, vagy nehezen iható a házi "bocinedű". Az is tény, hogy a házi tej jóval zsírosabb és hízlalóbb, tehát a nagy tejfogyasztóknak érdemes vele óvatosan bánniuk, ami a mennyiséget illeti.
Sok nézőpont szerint viszont mindegy, hogy házi, vagy sem, egészségtelen a tej így is - úgy is. Az állatvédők amellett is érvelnek, hogy a tejfogyasztással kizsákmányolják az állatot, sokszor pedig nagyon rossz körülmények között tartják - főleg a tejüzemek állatait, de sokszor az otthon gondozottakat is. Legtöbbjük egyáltalán nem legel, hanem egy helyhez kötve éli le az életét. Állítólag mindez befolyásolja a tej minőségét is: ilyen körülmények között az állat stresszessé válik, sokkal kevésbé egészséges, és a tejében nem lesznek megtalálhatóak az egyébként egészségesként reklámozott tápanyagok.

Mások állítják, hogy a tej igenis értékes összetevőket tartalmaz, energiát ad, mindeközben elég jó táplálékforrás, hisz sok fehérjét és kevés kalóriát, valamint szénhidrátot tartalmaz, s mindemellett igen laktató. Így akár még a diétába is beilleszthető. Nos, akkor hol az igazság?
Valójában önmagunkban. Érdemes arra odafigyelni, hogy a tejre miként reagál a szervezetünk, és ennek megfelelően döntsük el, hogy isszuk-e, vagy sem. Milyen szempontokat nézzünk meg? Például ezeket:
- Kívánjuk-e a tejet, vagy csak megszokásból fogyasztjuk? Mennyire hiányzik, ha egy-két hétig nem isszuk?
- Szeretjük-e a tejet önmagában, vagy csak kiegészítésként isszuk szívesen, pl. kávéhoz adva?
- Javul, vagy romlik tőle az emésztésünk?
- Tapasztalunk-e hasmenést, hasfájást, ha tejet fogyasztunk?
A kétkedőknek manapság már rengeteg alternatívája van. Azon túl, hogy a laktózérzékenyek laktózmentes tejet is fogyaszthatnak (amit egyébként az édeskés, finom íze miatt a nem tejallergiások is szívesen isznak), rengeteg növényi tejes alternatíva kapható az üzletekben. Rizs-, kókusz-, zab- és mandulatej - mindegyiket érdemes kipróbálni! Igaz, az áruk minimum a duplája a tehéntejhez képest, ezzel tehát számoljunk.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.