Menü

Nem burgonya, de értékes

  • Dátum: 2016.01.26., 09:27

Az édesburgonya magyar neve megtévesztő, a növény valójában nem rokona a „mi” krumplinknak. Az amerikai kontinensen termesztenek belőle a legtöbbet, itt is őshonos, de Afrikában, Ázsiában is nagyon népszerű. Voltaképpen a Föld összes trópusi vidékén kiemelt élelmezési alapanyag.

Az édesburgonya remek vitamin (B, C, E) és ásványi anyag (kálium, réz, mangán, kalcium, vas, magnézium) forrás, emellett alacsony a zsír és koleszterintartama. Ez azt jelenti, hogy fogyasztása nagyon egészséges, ráadásul sokféleképpen el lehet készíteni. Lehet sütni, főzni, grillezni, pürésíteni, alkalmasnak köretnek, de akár sütemények összetevőjeként desszertnek is. Íze hasonlít a sütőtökéhez. Érdekesség, van olyan édesburgonya, amely fehér belül, míg más fajtáknak egészen sötét narancsszínű a húsa.

Több helyen lisztet készítenek belőle. A szeszgyártás is hasznosítja a növényt.

Kiváló választás azok számára, akik diétázni, fogyni akarnak, emellett bizonyos kutatások szerint több betegséget is megelőzhetünk az édesburgonya, vagy más néven batáta fogyasztásával.

A nagyobb áruházakban nálunk is hozzá lehet jutni, de vásárláskor ügyelni kell arra, hogy az áru valóban friss legyen.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.