Menü

Nem burgonya, de értékes

  • Dátum: 2016.01.26., 09:27

Az édesburgonya magyar neve megtévesztő, a növény valójában nem rokona a „mi” krumplinknak. Az amerikai kontinensen termesztenek belőle a legtöbbet, itt is őshonos, de Afrikában, Ázsiában is nagyon népszerű. Voltaképpen a Föld összes trópusi vidékén kiemelt élelmezési alapanyag.

Az édesburgonya remek vitamin (B, C, E) és ásványi anyag (kálium, réz, mangán, kalcium, vas, magnézium) forrás, emellett alacsony a zsír és koleszterintartama. Ez azt jelenti, hogy fogyasztása nagyon egészséges, ráadásul sokféleképpen el lehet készíteni. Lehet sütni, főzni, grillezni, pürésíteni, alkalmasnak köretnek, de akár sütemények összetevőjeként desszertnek is. Íze hasonlít a sütőtökéhez. Érdekesség, van olyan édesburgonya, amely fehér belül, míg más fajtáknak egészen sötét narancsszínű a húsa.

Több helyen lisztet készítenek belőle. A szeszgyártás is hasznosítja a növényt.

Kiváló választás azok számára, akik diétázni, fogyni akarnak, emellett bizonyos kutatások szerint több betegséget is megelőzhetünk az édesburgonya, vagy más néven batáta fogyasztásával.

A nagyobb áruházakban nálunk is hozzá lehet jutni, de vásárláskor ügyelni kell arra, hogy az áru valóban friss legyen.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.