Menü

Óvatosan a vitaminhiánnyal!

A vitaminhiány sokáig csak rejtett problémaként lappang, és könnyen lehetséges, hogy jó ideig nem is érzékeljük a hatását – vagy legalábbis nem tudunk róla. Kimutatni sem olyan egyszerű, bár már léteznek erre vonatkozó átfogó vizsgálatok, és bizonyos természetgyógyász módszerekkel is sikeres felfedezést tehetünk.

Az viszont biztos, hogy érdemes odafigyelni a testünk jelzéseire. Ha például indokolatlanul fáradtak vagyunk, megnövekszik az alványigényünk, a hangulatunk változékonnyá válik, ingerlékenyebbek vagyunk, az mind-mind a vitaminhiány tünete lehet. A legtöbb embernek például tudomása sincs róla, hogy a letörtség és a depresszió milyen szoros összefüggésben áll a vitaminhiányos állapottal. Természetesen egyéb tüneteket is felfedezhetünk: a haj, a bőr, a körmök, valamint a szem jó indikátorai szervezetünk állapotának.

A tél közeledtével nem is olyan egyszerű pótolni a vitaminokat. Figyeljük meg, hogy milyen ételeket kívánunk, hogyan változik akár hirtelen is az ízlésünk, valamint a kívánalmunk bizonyos élelmiszerek irányába, mert a testünk sokszor ösztönösen tudja, hogy mire van szükségünk. Emellett próbáljunk piacról, házi forrásból beszerzett zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, mert ebben jóval több lehet a vitamin. Továbbá növeljük a rostbevitelt is!

Ezen túl érdemes beszerezni valamilyen testre szabott vitaminkészítményt is. Gondos odafigyeléssel válogassunk: vizsgáljuk meg annak eredetét, valamint hogy mennyi szintetikus anyagot tartalmaz, és milyen mértékben vannak benne az egyes vitaminok. Itt is igaz ugyanaz, mint az élelmiszereknél: ha nem megfelelően választunk, akkor lehet, hogy többet árt, mint használ. Sajnos az emberek még nemigen tudják, milyen szempontok alapján jó készítményt választani, ezért ajánlatos megbízható forrást keresni. Ez természetesen nem, vagy nem csak a gyógyszertár lehet: számos bioboltban, internetes egészségáruházban árulnak kiváló vitaminokat.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.