Egészséges folyadékpótlás dinnyével
- Dátum: 2015.08.06., 23:14
- Ábrahám Adrienn
- antioxidáns, dinnye, fogyókúra, folyadék, folyadékbevitel, folyadékpótlás, görögdinnye, likopin, méregtelenítés, UV-védelem, víz
A dinnye az egyik legközkedveltebb gyümölcs kis hazánkban. Nem véletlenül, hiszen nagyon egészséges, és arra is kiválóan alkalmas, hogy a nyári melegben növekvő folyadékigényünket pótoljuk vele.
Kis hazánkban a dinnye az egyik legközkedveltebb gyümölcs, nyári fogyasztásának tradíciója – szerencsére – már régóta tart. Noha az egyre egzotikusabb gyümölcsök megjelenésével valamelyest veszített a térhódításából, még mindig szezonális iparág épül a dinnyefogyasztásra. Ez így is van jól, ugyanis a dinnye nagyon egészséges, ráadásul folyadékpótlásnak sem utolsó.
De vajon milyen szempontból szolgálhatja a dinnye az egészségünket? A legtöbben azért kedvelik, mert nagy része vízből áll, így a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk róla, nyugodt szívvel fogyaszthatják. Ráadásul a dinnye likopint tartalmaz, ami egy olyan antioxidáns, ami segít a rákos megbetegedések megelőzésében.
Nyári gyümölcsi mivoltát nem csak az jellemzi, hogy ebbe az időszakban van szezonja, hanem az is, hogy fogyasztása segít megóvni a bőrünket a nap káros UV sugaraitól. A nagy melegben pedig sokan küszködnek, hogy a szervezetük számára szükséges folyadékmennyiséget biztosítsák. Aki nincs hozzászokva ahhoz, hogy sok vizet, és más egyéb egészséges folyadékot igyon, annak a helyzetét megkönnyítheti a dinnyefogyasztás, amely 90%-os víztartalmával kiválóan ellátja a folyadékpótló szerepet. Mindez gyerekek esetében sem utolsó szempont, akiket még nehezebb rávenni, hogy eleget igyanak.
A dinnye tehát magas víztartalma révén kiválóan tisztítja a szervezetet, méregtelenít, ezért tisztítókúra idején is fogyasztható. Kevésbé ismert pozitív előnye még, hogy lázcsillapító hatással is rendelkezik, így akár nyaralás alatt a gyógyszerek kiegészítéseként is javasolt dinnyét enni. Főleg, hogy ilyen esetben még fontosabb az átlagosnál több folyadék bevitele.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.