Menü

Lerántjuk a leplet a tejcukorról

  • Dátum: 2015.07.21., 15:14

A puffadással, hasfájással és egyéb kellemetlen tünetekkel járó laktózérzékenység milliók életét keseríti meg. Ma már számos laktózmentes termék közül válogathatunk, de a tejcukor olyan élelmiszerekben is előfordulhat, amelyekről nem is gondolnánk, hogy tartalmazzák. Szakértőnk ezért elmondja, hogyan előzhetjük meg a tejcukor okozta panaszok kialakulását.

A laktóz a tehéntej mellett a kecske- és juhtejben, hús- és gabonaipari termékekben, félkész- és készételekben, fűszerekben, ízesítőkben, egyes alkoholokban is megtalálható, persze nem egyforma mértékben. „Érdemes kitapasztalni, milyen mennyiséggel képes a szervezetünk megbirkózni és egyéni toleranciaszint alapján mérlegelni, mit engedhetünk meg magunknak. Lehet, hogy a reggeli kávéban egy korty tej még nem okoz panaszokat, a cappuccinoban lévő egy deciliter viszont már igen. Az is előfordulhat, hogy a laktóztartalmú gyógyszer szedését nem érzi meg a páciens, ellenben a levesporokban található mennyiség már megviseli a szervezetet” – kezdte Dr. Plósz János gasztroenterológus adjunktus.

A címkéken ugyan kötelező feltüntetni a tejcukortartalmat, de csak akkor lehetünk teljességgel biztosak abban, hogy a termék laktózmentes, ha ezt a jelzőt a gyártó vagy a forgalmazó a csomagoláson is szerepelteti. „Nem kell viszont tartani a tejfehérje- és tejsavótartalomtól, ezek ugyanis nincsenek rossz hatással a laktózintoleránsokra”  – árulta el a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy tejcukorérzékenyen sem kell lemondani teljes mértékben a tejes élelmiszerek fogyasztásáról.

„A tej alapvetően az egyik legértékesebb tápanyagforrásunk, semmi nem indokolja a drasztikus megvonást. A laktózérzékenyek például étkezés előtt bevett laktáz rágótablettával pótolhatják a szervezetükből hiányzó enzimet, ezzel megelőzve a panaszok kialakulását” – hangsúlyozta.

Nem mindenki tudja magáról azonban, hogy tüneteit mi okozza. Amennyiben tejcukortartalmú ételek fogyasztása után 15-30 percen belül hasfájás, puffadás és egyéb kellemetlen tünetek jelentkeznek, valószínűsíthető, hogy a laktózérzékenység a probléma. Ilyenkor elegendő lehet a laktáz enzim pótlása, de ha a panaszok ennek ellenére sem enyhülnek, esetleg rosszabbodnak, érdemes gasztroenterológus szakember segítségét kérni a pontos diagnózis felállításához.

Forrás, fotó:
redlemon

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.