Menü

Lerántjuk a leplet a tejcukorról

  • Dátum: 2015.07.21., 15:14

A puffadással, hasfájással és egyéb kellemetlen tünetekkel járó laktózérzékenység milliók életét keseríti meg. Ma már számos laktózmentes termék közül válogathatunk, de a tejcukor olyan élelmiszerekben is előfordulhat, amelyekről nem is gondolnánk, hogy tartalmazzák. Szakértőnk ezért elmondja, hogyan előzhetjük meg a tejcukor okozta panaszok kialakulását.

A laktóz a tehéntej mellett a kecske- és juhtejben, hús- és gabonaipari termékekben, félkész- és készételekben, fűszerekben, ízesítőkben, egyes alkoholokban is megtalálható, persze nem egyforma mértékben. „Érdemes kitapasztalni, milyen mennyiséggel képes a szervezetünk megbirkózni és egyéni toleranciaszint alapján mérlegelni, mit engedhetünk meg magunknak. Lehet, hogy a reggeli kávéban egy korty tej még nem okoz panaszokat, a cappuccinoban lévő egy deciliter viszont már igen. Az is előfordulhat, hogy a laktóztartalmú gyógyszer szedését nem érzi meg a páciens, ellenben a levesporokban található mennyiség már megviseli a szervezetet” – kezdte Dr. Plósz János gasztroenterológus adjunktus.

A címkéken ugyan kötelező feltüntetni a tejcukortartalmat, de csak akkor lehetünk teljességgel biztosak abban, hogy a termék laktózmentes, ha ezt a jelzőt a gyártó vagy a forgalmazó a csomagoláson is szerepelteti. „Nem kell viszont tartani a tejfehérje- és tejsavótartalomtól, ezek ugyanis nincsenek rossz hatással a laktózintoleránsokra”  – árulta el a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy tejcukorérzékenyen sem kell lemondani teljes mértékben a tejes élelmiszerek fogyasztásáról.

„A tej alapvetően az egyik legértékesebb tápanyagforrásunk, semmi nem indokolja a drasztikus megvonást. A laktózérzékenyek például étkezés előtt bevett laktáz rágótablettával pótolhatják a szervezetükből hiányzó enzimet, ezzel megelőzve a panaszok kialakulását” – hangsúlyozta.

Nem mindenki tudja magáról azonban, hogy tüneteit mi okozza. Amennyiben tejcukortartalmú ételek fogyasztása után 15-30 percen belül hasfájás, puffadás és egyéb kellemetlen tünetek jelentkeznek, valószínűsíthető, hogy a laktózérzékenység a probléma. Ilyenkor elegendő lehet a laktáz enzim pótlása, de ha a panaszok ennek ellenére sem enyhülnek, esetleg rosszabbodnak, érdemes gasztroenterológus szakember segítségét kérni a pontos diagnózis felállításához.

Forrás, fotó:
redlemon

Magány az ünnepek alatt: Ne a ChatGPT-vel töltse az ünnepeket

Az ünnepek időszaka sokak számára meghitt, családias hangulatú periódus, másoknak viszont fájón kiélezheti a magány érzését. És igen, bármennyire is cuki társaság tud lenni elsőre egy chatgpt, teljesen jogos a cikk címe: az ünnepek nem arról kell szóljanak, hogy valaki kizárólag egy mesterséges intelligenciával beszélgessen.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.