Menü

Miért érdemes tonhalat enni?

  • Dátum: 2015.07.16., 06:53

A tonhalat Magyarországon elsősorban a konzerv formájában ismerjük. Kiváló választás, mind az az étrendünk színesítésére, mind az egészségünkre nézve. Persze itt sem mindegy a minőség.

A tonhal a világ szinte össze tengerében és óceánjában megtalálható, igen elterjedt makrélaféle, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy bizonyos fajtáit ne veszélyeztetné a kihalás. Akadnak ritka fajtái, amelyek halászás, kifogás után csillagászati árakért kerülnek eladásra. Nyilván átlagember ilyenekkel nem sűrűn találkozik, de magával a tonhallal rengeteg helyen „összefuthat”.

Magyarországon elsősorban konzerv formájában vásároljuk, természetesen akadnak silány, közepes és jó minőségű termékek. (Erről mindenki megbizonyosodhatott, aki kipróbált már néhány márkát.) A mélyhűtött tonhal szintén értékes lehet, főképp akkor, ha a megfelelő technológiával fagyasztják le. A friss tonhal ritka és elég drága a hazai áruházakban.

A tonhalat mindenképpen érdemes étrendünkbe iktatni, hiszen alacsony energiatartalma és magas proteintartalma miatt kiváló választás azoknak, akik könnyű és egészséges táplálékra vágynak. Az értékes omega-3 zsírsavak mellett szintén fontos vitaminokat, magnéziumot és szelént is tartalmaz.

A tonhalban az is jó, hogy kiválóan alkalmas a menünk színesítésére, hiszen rengetegféleképpen elkészíthető, kitűnő, ízletes alapanyagként egyaránt használható. Salátával, tésztával, péksüteménnyel is fogyasztható, de akár süthetjük, grillezhetjük is.

Fotó:
Pixabay.com

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.