Miért érdemes tonhalat enni?
- Dátum: 2015.07.16., 06:53
A tonhalat Magyarországon elsősorban a konzerv formájában ismerjük. Kiváló választás, mind az az étrendünk színesítésére, mind az egészségünkre nézve. Persze itt sem mindegy a minőség.
A tonhal a világ szinte össze tengerében és óceánjában megtalálható, igen elterjedt makrélaféle, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy bizonyos fajtáit ne veszélyeztetné a kihalás. Akadnak ritka fajtái, amelyek halászás, kifogás után csillagászati árakért kerülnek eladásra. Nyilván átlagember ilyenekkel nem sűrűn találkozik, de magával a tonhallal rengeteg helyen „összefuthat”.
Magyarországon elsősorban konzerv formájában vásároljuk, természetesen akadnak silány, közepes és jó minőségű termékek. (Erről mindenki megbizonyosodhatott, aki kipróbált már néhány márkát.) A mélyhűtött tonhal szintén értékes lehet, főképp akkor, ha a megfelelő technológiával fagyasztják le. A friss tonhal ritka és elég drága a hazai áruházakban.

A tonhalat mindenképpen érdemes étrendünkbe iktatni, hiszen alacsony energiatartalma és magas proteintartalma miatt kiváló választás azoknak, akik könnyű és egészséges táplálékra vágynak. Az értékes omega-3 zsírsavak mellett szintén fontos vitaminokat, magnéziumot és szelént is tartalmaz.
A tonhalban az is jó, hogy kiválóan alkalmas a menünk színesítésére, hiszen rengetegféleképpen elkészíthető, kitűnő, ízletes alapanyagként egyaránt használható. Salátával, tésztával, péksüteménnyel is fogyasztható, de akár süthetjük, grillezhetjük is.
Fotó:
Pixabay.com
Magány az ünnepek alatt: Ne a ChatGPT-vel töltse az ünnepeket
Az ünnepek időszaka sokak számára meghitt, családias hangulatú periódus, másoknak viszont fájón kiélezheti a magány érzését. És igen, bármennyire is cuki társaság tud lenni elsőre egy chatgpt, teljesen jogos a cikk címe: az ünnepek nem arról kell szóljanak, hogy valaki kizárólag egy mesterséges intelligenciával beszélgessen.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.