Menü

Különös odafigyelést igényelnek a gyerekek a nyári szünet előtt

A gyerekek általában nagyon elfáradnak a nyári szünet előtti utolsó időszakra, ezért különös törődést igényelnek ezekben a napokban. A visszaszámlálás megkezdődött, de a szülői figyelmet sokszorosítani kell. 

Nagyon ritka az, hogy a gyerekek a szünet előtti izgalomban nagy lendületet kapnak, és szorgalmasan tanulnak. Inkább az ellenkezője jellemző: a tanév végére elfáradnak, figyelmük pedig csökken, ahogy közeledik a kikapcsolódás ígérete, és egyre szebb az idő, amikor már nehéz bent ülni a tanteremben és az iskolapadban. 

Érzik ezt a tanárok is, és a jószívű nevelők igyekeznek könnyíteni a gyerekekek terheit a tanév utolsó időszakában, de nekik is kötelezettségeik vannak, és a meghatározott tananyag, valamint tanterv köti őket. Így inkább a szülői plusz odafigyelés lendítheti át a csemetéket az utolsó tanítási napok nehézségein. 

Sok gyermek ilyenkor lerontja a jegyeit, valamint nehezebben figyel oda az iskolai dolgokra. Tanuljunk velük többet, segítsük őket a házi feladatok megoldásában, tehermentesítsük őket az egyéb kötelezettségeik alól! Ösztönözzük őket pozitívan, próbáljunk plusz motivációs rendszert bevezetni, de mindenképpen érzékeltessük velük, hogy segítjük őket és számíthatnak ránk. 

A jelenség nem meglepő, felnőttek esetén is jelentkezik, amikor azt érzékelik a szabadság előtt, hogy nagyon elfáradtak, és szükségük van a pihenésre. A gyerekek ugyanígy vannak ezzel, emiatt pedig adott esetben szétszórtabbak, valamint nehezükre esik a korábbival megegyező teljesítményt nyújtani. Ezért elvárások helyett inkább tudatosítsuk magunkban, hogy a jelenség természetes. 

Nagyon fontos, hogy ebben az időtartamban a gyerekek még többet aludjanak. Mindezt nem egyszerű kivitelezni, hiszen csábítanak a szabadtéri programok, valamint az, hogy sokáig van világos. Ennek ellenére a kevés alvás csak ront a helyzeten, így inkább ezen a területen legyünk szigorúbbak a jegyekkel és tanulással kapcsolatos elvárások helyett. 

Az is segíthet, ha a gyermek tudja, hogy mire számíthat: pontosan hány napot kell még iskolába járnia, valamint hogyan fog telni a nyári szünete: milyen programjai lesznek, mikor ki fog rá vigyázni, mikor kivel fog időt tölteni.

Fotó: 
Pixabay.com 

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.