Valóban annyira egészségtelen a mikrós pattogatott kukorica?
- Dátum: 2015.04.23., 20:03
- diacetil, édes tejsavópor, élesztőgomba, kenyérsütés, mikró, mikróhullámú sütő, pattogatott kukorica, popcorn, tüdőkárosodás, vaj, vajaroma
Már hosszú évek óta olvasható a különböző internetes magazinokban, hogy a mikrós pattogatott kukorica vajaromája olyan tüdőkárosító anyagot tartalmaz, amelynek gőzét belélegezve gyógyíthatatlan tüdőproblémával kerülhetünk szembe. Vajon jelen állás szerint mennyi a valóságalapja ennek a hírnek? Szerencsére nem sok.
A botrány akkor robbant, amikor nem csak amerikai popcorn gyár munkásai betegedtek meg, hanem egy pattogatott kukorica-függő fogyasztó is, aki legalább napi két csomaggal fogyasztott a rágcsálnivalóból. Kiderült, hogy a diacetil nevű anyag gőzének belélegzése okozza a súlyos tüdőbajt, amely gyógyíthatatlan, és csak a tüdőátültetés lehet a megoldás. A diacetilt ezen kívül még a margarinok készítéséhez használták. Tudni kell egyébként, hogy Magyarországon a diacetil használata nem engedélyezett. Az eset után áttértek egy másik anyagra, a PD-re (hivatalos nevén 2,3 pentanedion). Egy patkányokon végzett kísérlet azonban kimutatta, hogy ez az anyag semmivel sem veszélytelenebb az elődjénél, és ugyanúgy hörgőgyulladást okoz, valamint ennek előzményeként megsérti a légzőszervek hámrétegeit.
És hogy mi a jelen állás? A hazánkban forgalomban lévő mikrósütőben elkészíthető pattogatott kukoricák vajaromája növényi olajból, valamint édes tejsavóporból áll. Az édes tejsavópor egyébként külön is kapható bioboltokban és hasonló üzletekben, mivel ezt kenyérsütéshez használják abból a célból, hogy hatékonyabbá tegye az élesztőgombák működését. Sőt, italt is készítenek belőle, amely segíti az emésztést és tisztítja a beleket.
Ez alapján arra lehet következtetni, hogy már teljesen más összetevővel készül a mikrós popcorn, és egyáltalán nem kell tőle megijedni. Persze a legjobb megoldás a házilag elkészített pattogatott kukorica, arról nem is beszélve, hogy nem árt kordában tartani a rágcsálnivalók fogyasztását. De azért rettegnünk nem kell tőle, hogy tüdőkárosodást szenvedhetünk ettől a terméktől.
Fotó:
pixabay.com
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.