Menü

Valóban annyira egészségtelen a mikrós pattogatott kukorica?

Már hosszú évek óta olvasható a különböző internetes magazinokban, hogy a mikrós pattogatott kukorica vajaromája olyan tüdőkárosító anyagot tartalmaz, amelynek gőzét belélegezve gyógyíthatatlan tüdőproblémával kerülhetünk szembe. Vajon jelen állás szerint mennyi a valóságalapja ennek a hírnek? Szerencsére nem sok.

A botrány akkor robbant, amikor nem csak amerikai popcorn gyár munkásai betegedtek meg, hanem egy pattogatott kukorica-függő fogyasztó is, aki legalább napi két csomaggal fogyasztott a rágcsálnivalóból. Kiderült, hogy a diacetil nevű anyag gőzének belélegzése okozza a súlyos tüdőbajt, amely gyógyíthatatlan, és csak a tüdőátültetés lehet a megoldás. A diacetilt ezen kívül még a margarinok készítéséhez használták. Tudni kell egyébként, hogy Magyarországon a diacetil használata nem engedélyezett. Az eset után áttértek egy másik anyagra, a PD-re (hivatalos nevén 2,3 pentanedion). Egy patkányokon végzett kísérlet azonban kimutatta, hogy ez az anyag semmivel sem veszélytelenebb az elődjénél, és ugyanúgy hörgőgyulladást okoz, valamint ennek előzményeként megsérti a légzőszervek hámrétegeit.

És hogy mi a jelen állás? A hazánkban forgalomban lévő mikrósütőben elkészíthető pattogatott kukoricák vajaromája növényi olajból, valamint édes tejsavóporból áll. Az édes tejsavópor egyébként külön is kapható bioboltokban és hasonló üzletekben, mivel ezt kenyérsütéshez használják abból a célból, hogy hatékonyabbá tegye az élesztőgombák működését. Sőt, italt is készítenek belőle, amely segíti az emésztést és tisztítja a beleket.

Ez alapján arra lehet következtetni, hogy már teljesen más összetevővel készül a mikrós popcorn, és egyáltalán nem kell tőle megijedni. Persze a legjobb megoldás a házilag elkészített pattogatott kukorica, arról nem is beszélve, hogy nem árt kordában tartani a rágcsálnivalók fogyasztását. De azért rettegnünk nem kell tőle, hogy tüdőkárosodást szenvedhetünk ettől a terméktől. 

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!