Menü

Valóban annyira egészségtelen a mikrós pattogatott kukorica?

Már hosszú évek óta olvasható a különböző internetes magazinokban, hogy a mikrós pattogatott kukorica vajaromája olyan tüdőkárosító anyagot tartalmaz, amelynek gőzét belélegezve gyógyíthatatlan tüdőproblémával kerülhetünk szembe. Vajon jelen állás szerint mennyi a valóságalapja ennek a hírnek? Szerencsére nem sok.

A botrány akkor robbant, amikor nem csak amerikai popcorn gyár munkásai betegedtek meg, hanem egy pattogatott kukorica-függő fogyasztó is, aki legalább napi két csomaggal fogyasztott a rágcsálnivalóból. Kiderült, hogy a diacetil nevű anyag gőzének belélegzése okozza a súlyos tüdőbajt, amely gyógyíthatatlan, és csak a tüdőátültetés lehet a megoldás. A diacetilt ezen kívül még a margarinok készítéséhez használták. Tudni kell egyébként, hogy Magyarországon a diacetil használata nem engedélyezett. Az eset után áttértek egy másik anyagra, a PD-re (hivatalos nevén 2,3 pentanedion). Egy patkányokon végzett kísérlet azonban kimutatta, hogy ez az anyag semmivel sem veszélytelenebb az elődjénél, és ugyanúgy hörgőgyulladást okoz, valamint ennek előzményeként megsérti a légzőszervek hámrétegeit.

És hogy mi a jelen állás? A hazánkban forgalomban lévő mikrósütőben elkészíthető pattogatott kukoricák vajaromája növényi olajból, valamint édes tejsavóporból áll. Az édes tejsavópor egyébként külön is kapható bioboltokban és hasonló üzletekben, mivel ezt kenyérsütéshez használják abból a célból, hogy hatékonyabbá tegye az élesztőgombák működését. Sőt, italt is készítenek belőle, amely segíti az emésztést és tisztítja a beleket.

Ez alapján arra lehet következtetni, hogy már teljesen más összetevővel készül a mikrós popcorn, és egyáltalán nem kell tőle megijedni. Persze a legjobb megoldás a házilag elkészített pattogatott kukorica, arról nem is beszélve, hogy nem árt kordában tartani a rágcsálnivalók fogyasztását. De azért rettegnünk nem kell tőle, hogy tüdőkárosodást szenvedhetünk ettől a terméktől. 

Fotó:
pixabay.com

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.