Menü

„Tökjó”

  • Dátum: 2015.03.25., 15:16

Bár szezonja lassan lejár, mégis érdemes kiemelni, milyen jótékonyhatással lehet szervezetünkre a sütőtök.

Nem véletlen, hogy a babák hozzátáplálásánál, főleg ha az őszi illetve téli időszakra esik, már a kezdetektől ajánlják a sütőtök fogyasztását. És korántsem pusztán azért, mert egy finom tökféléről van szó, melyet többféleképpen is elkészíthetünk.

Csak kevesen tudják, hogy a sütőtök alkalmas lehet különböző megfázásos illetve meghűléses betegségek kezelésére, de akár még tüdőgyulladás esetén is segítségünkre lehet a gyógyulásban. A sütőtök enyhíti a köhögést, a tüsszögést és csillapítja az asztmás rohamokat.

Ezenkívül hozzájárulhat bőrünk egészségének és szépségének megőrzéséhez, de a népi gyógyászatban még emésztési problémák kezelésére is hasznosítják.

És akkor lássuk, milyen hatóanyagokat is tartalmaz ez az egyébként ízletes, de alacsony kalória tartalmú zöldség! A sütőtök tartalmaz többek között cinket, vasat, kalciumot, foszfort, karotint, valamint értékes B-vitaminokat és C-vitamint is.

Nemcsak sütve, hanem főzve is elkészíthetjük, például készíthetünk belőle krémlevest, desszertként is fogyaszthatjuk, vagy körteként is tálalhatjuk. A lényeg, hogy nem érdemes kihagyni étrendünkből, lemondva ezzel számos pozitív élettani hatásáról.

Fotó:
Pixabay.com

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.