Menü

„Tökjó”

  • Dátum: 2015.03.25., 15:16

Bár szezonja lassan lejár, mégis érdemes kiemelni, milyen jótékonyhatással lehet szervezetünkre a sütőtök.

Nem véletlen, hogy a babák hozzátáplálásánál, főleg ha az őszi illetve téli időszakra esik, már a kezdetektől ajánlják a sütőtök fogyasztását. És korántsem pusztán azért, mert egy finom tökféléről van szó, melyet többféleképpen is elkészíthetünk.

Csak kevesen tudják, hogy a sütőtök alkalmas lehet különböző megfázásos illetve meghűléses betegségek kezelésére, de akár még tüdőgyulladás esetén is segítségünkre lehet a gyógyulásban. A sütőtök enyhíti a köhögést, a tüsszögést és csillapítja az asztmás rohamokat.

Ezenkívül hozzájárulhat bőrünk egészségének és szépségének megőrzéséhez, de a népi gyógyászatban még emésztési problémák kezelésére is hasznosítják.

És akkor lássuk, milyen hatóanyagokat is tartalmaz ez az egyébként ízletes, de alacsony kalória tartalmú zöldség! A sütőtök tartalmaz többek között cinket, vasat, kalciumot, foszfort, karotint, valamint értékes B-vitaminokat és C-vitamint is.

Nemcsak sütve, hanem főzve is elkészíthetjük, például készíthetünk belőle krémlevest, desszertként is fogyaszthatjuk, vagy körteként is tálalhatjuk. A lényeg, hogy nem érdemes kihagyni étrendünkből, lemondva ezzel számos pozitív élettani hatásáról.

Fotó:
Pixabay.com

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.