Menü

Bélbaktériumok segíthetik, vagy gátolhatják a fogyást

A bélrendszerben két fő baktérium található, a Firmicutes, valamint a Bacteriodetes. Az egyik gátolja, a másik pedig segíti a fogyást. Mivel ezeket nehezebb vizsgálni, és nem megfelelő arányuk nem jár a súlytöbbleten kívül semmilyen tünettel, így az elhízás lappangó okaként is számon tartják őket. Sajnos az antibiotikumos gyógyszerekkel sokat ártunk a harmonikus működésüknek.

Egy Gordon nevű amerikai kutató szerint azok az emberek, akiknek a bélrendszerében nagyobb arányban van jelen a Bacteriodetes, mint a Firmicutes, vékonyabbak, és sokkal jobb az anyagcseréjük. Mindez fordítva is igaz: ha a Firmicutes van túlsúlyban, akkor az ember is túlsúlyos lesz a bélflóra egyensúlyának felborulásával.

No de mit tehetünk azért, hogy a bélrendszerünk baktériumflórája egészséges legyen? Elsősorban - lehetőség szerint - kerüljük el az antibiotikumok használatát, mert azok ártanak a bélbaktériumoknak. Ha pedig mégis kényszerülünk a használatukra, akkor mindenképpen egészítsük ki a kezelést valamilyen probiotikummal.

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a fogyasztótablettákkal, táplálékkiegészítőkkel javíthatnak a helyzeten, ez azonban sajnos téves feltételezés. Helyette inkább a probiotikus ételek fogyasztása javasolt nagy mennyiségben: ennek érdekében ehetünk savanyú káposztát, mézet, articsókát, zabpelyhet, borsót, hagymát, babot, banánt, kovászos uborkát, kaukázusi kefirt és joghurtot, vagy gouda sajtot.

Érdemes szakemberrel konzultálni, ha kiderül, hogy bélbaktériumaink aránya nem megfelelő, ugyanis a kezelése némely esetben nem is olyan egyszerű feladat. Bár fogyás esetén valószínűleg csökken a Firmicutes baktériumok száma, a problémával küzdők azt tapasztalhatják, hogy nehezen fogynak. Nagyon fontos ugyanis, hogy megtartsuk a szénhidrát, a zsír és a fehérjebevitel megfelelő arányát – a mai (esztelen) fogyókúrák többsége viszont éppenséggel a nagyon alacsony szénhidrát-bevitelre sarkall. A www.kaloriabazis.hu oldalon nyomon követhetjük, hogy milyen az elfogyasztott étel milyen arányban tartalmaz fehérjét, zsírt és szénhidrátot. 

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.