Csak óvatosan az édesítőkkel!
- Dátum: 2015.03.06., 11:44
A cukor pótlása, helyettesítése követendő példa, ám egyáltalán nem mindegy, hogy mivel tesszük. Mert könnyen elképzelhető, hogy többet ártunk, mint használunk.
A cukrot, mint az elhízásban és több betegségben egyaránt ludas dolgot, ma már sokan próbálják csökkenteni, visszafogni táplálkozási szokásaikban. Nyugodtan kijelenthetjük, van miből leadni, hiszen az emberek jelentős része a nyugati világban az ajánlott mennyiség többszörösét fogyasztja el nap, mint nap. Erről persze nem csak mi tehetünk, az átlagélelmiszerek tele vannak cukorral, sokszor azok is, amelyekről ezt nem gondolnánk egyáltalán.
A pótlás már abból a szempontból is kérdéses hatékonyságú dolog, hogy a bevitt cukor csak viszonylag kis részét tudjuk vele befolyásolni. És akkor még itt van az a nem elhanyagolható kérdéskör, hogy pontosan mivel is tesszük ezt. Persze több jó alternatíva is létezik, de az elmúlt időszakban sok cukorpótlóról derült ki, hogy különösebben nem ér semmit, s van olyan is, amely kifejezetten káros lehet.

A divatos barnacukor (legalábbis az átlagos, üzletben kapható fajta) és a szintén népszerű nádcukor igazából nem tud többet, mint a hagyományos cukor. A hozzáadott gyümölcscukor szintén nem váltja ki a cukor negatív éllattani hatásait (a hizlalást, a vér inzulinszintjének emelését, a vese karosítását).
A mesterséges édesítőket általában dicsérik, bár az ízük és apró, ám kellemetlen mellékhatásaik (például a puffadás) sokakat tartanak távol tőlük. Ezeket a termékeket rákkeltő vádak is érték az utóbbi időben, bár ezt tudományosan még senki sem bizonyította.
Fotó:
pixabay.com
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.