Menü

Zsírosak és egészségesek

  • Dátum: 2015.03.04., 13:55

Az év ezen időszakában nem könnyű választékot találni az egészséges és tápláló élelmiszerekből, nyersanyagokból. Az olajos magvakra azonban mindig számíthatunk.

Tény, nem olcsóak az olajos magvak, ám biztosan nem csapnak be. A mogyoró, pisztácia, mandula, kesudió, dió, földimogyoró, napraforgó és más társaik mind-mind egészséges tápanyagforrások, hiszen tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal.

Az olajos magvaknak emellett magas a zsír és fehérjetartalmuk is, azaz túlzásba nem szabad vinni fogyasztásukat semmiképpen sem (ahogyan egyébként semmi másét sem). Ami a zsírt illeti, jelentős részt telítetlen zsírsavról van szó, amelynek hatása köztudottan pozitív.

Az olajos magvak jelentős része bárhol könnyedén beszerezhető, mint említettük, nem olcsó, de így is jobban megéri, mint a chips és társai. Nassoljunk belőlük bátran, persze csak módjával!

A felsorolt magvak közül a legtöbbet elemeztük már oldalunkon külön-külön részletesen, kiemelve előnyeit, jótékony hatását, felsorolva tartalmát, összetételét. Most csak egy kis áttekintés ezekkel kapcsolatban!

Az olajos magvak összességében és elsősorban B, E és K-vitaminokban gazdagok, ezek mellett kiemelkedő az ásványi anyag tartalmuk. Nem mellesleg, finomak és különlegesek. A csipegetés mellett könnyen alapanyaggá is válhatnak a konyhában.

Fotó:
pixabay.com

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.