Menü

Beszédes arckifejezések, kézmozdulatok, érintések…

Az iskolában ugyan jobb esetben találkozunk a nonverbális kommunikáció fogalmával, de arról, hogy hogyan lehet tudatosítani illetve dekódolni a testbeszédet nem tanulunk, pedig az élet számos területén hasznunkra fordíthatnánk ezt a tudást, képességet.

Köztudott, hogy nem csak szavakkal, hanem egész testünkkel, lényünkkel kommunikálunk. Információt, üzenetet közvetítünk arckifejezésünkkel, testtartásunkkal, külső megjelenésünkkel, de még hangszínünk is olyan plusz információt árulhat el, melyről szavaink „hallgatnak”.

A nonverbális viselkedés az emberi kommunikációnak mintegy 60-65 százalékát teszi ki, éppen ezért lenne fontos, hogy tudatosítsuk jelentőségét, és otthonosan közlekedjünk a testbeszéd világában. Ha elsajátítjuk ezt a képességet, akkor egy olyan eszköz lehet a kezünkben, mellyel sikeresebben elérhetjük céljainkat, és emberi kapcsolatainkban is hasznosíthatjuk ezt a tudást.

Persze a testbeszéd értelmezésével kapcsolatban nem egy, hanem számos képességről beszélhetünk és egy igen összetett tudásról. Nemcsak arról van szó, hogy saját nonverbális jeleinket tudatosítva, sikeresebben kommunikálhatunk, hanem arról is, hogy mások testbeszédét képesek vagyunk dekódolni, vagyis a valódi szándékot kifejező jeleket fel tudjuk ismerni és értelmezni.

Néhány alapelvet érdemes első lépésként megismerni, és alkalmazni!

 A tudatos megfigyelés nem igazán jellemzi az emberek többségét, általában rutinszerűen cselekszünk, és a mindennapokban nem igazán figyelünk fel a környezetünk részleteire. Pedig a részletekben rejtőzhet a lényeg, ezért érdemes tudatosan több energiát és időt fordítanunk az odafigyelésre, mind embertársaink, mind környezetünk kapcsán. Ha koncentrációnkat élesítjük, és nem csak szemünkkel, hanem a többi érzékszervünkkel is észleljük környezetünket, az apró változásokat is észrevesszük majd. A változás pedig mindig nagyon fontos információ lehet számunkra, melyből következtetni tudunk az eseményekre. A megváltozott viselkedésminták árulkodnak arról, hogy az adott személy hogyan reagál az információkra, hogyan alkalmazkodik az eseményekhez.

A testbeszédet illetően beszélhetünk úgy nevezett általános, egyetemes, és egyéni nonverbális viselkedésmintákról. Az egyetemes magatartásformák abból adódnak, hogy a legtöbb ember hasonló helyzetekben hasonlóképpen reagál. Ilyen például az ajakprés, tehát amikor valaki alsó ajkát teljesen beszívja, akkor ebből arra következtethetünk, hogy az illető zavarban van. Az egyéni viselkedésmintákat pedig nekünk kell feltérképeznünk, vagyis hogy az általunk ismert személyek hogyan reagálnak nonverbális módon a különböző helyzetekre, körülményekre. Ha ezeket megismerjük, sikeresebben működhetünk a társas kapcsolatainkban, hiszen képessé válunk jobban megérteni másokat, mások rejtett üzeneteit. 

Fotó:
pixabay.com

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.