Menü

A jövő olimpiájára nekünk is lehet esélyünk

Érdekes, hogy Magyarországon az olimpiai rendezés kérdése régóta éles viták középpontja, pedig eddig sanszunk nem volt az ötkarikás jog elnyelésére. Most viszont már van. Kérdés, fellángolnak-e az ellentétek.

Magyarországon olimpia? Az emberek nagy része ezen csak nevetni tudott, mások értetlenkedtek és nagyon sokan dühössé váltak, minek dobna ki ennyi pénzt egy viszonylag szegény ország.

Csak egy kisebbség gondolkozott úgy, hogy az ötkarikás játékok megrendezéséből akár profitálni is lehet.

Utóbbi csoport most komoly muníciót kapott.

A Nemzetközi Olimpiai bizottság (NOB) ugyanis elfogadta azt a reformcsomagot, amely a tervek szerint véget vett a milliárdos gigaolimpiák időszakának. A NOB célja az, hogy az utóbbi időben elszabadult költségeket visszahozzák a földre, s ezzel párhuzamosan kinyílik a kapu egy sor olyan ország és város előtt, amelyeknek eddig sansza nem volt olimpiát rendezni.

Mint nálunk.

A szövetségnél nem tagadják, a döntés egyik fő motivációja az volt, hogy napjainkra alig akadt olyan helyszín, amely akar és gazdaságilag is képes olimpiát rendezni. A NOB-nak számos terve van a költségek racionalizálására, például a szigorúbb ellenőrzés és a különböző (például helyszíni és infrastrukturális) kötöttségek lazítása.

A következő olimpia Brazíliában, Rio de Janeiro városában lesz 2016-ban, aztán 2020-ban Tokió rendezi a játékokat. 2024-re akár már mi is pályázhatnánk, persze ez nem ilyen egyszerű, el kell nyerni a közvélemény nagy részének támogatását. Meg kell győzni az embereket, hogy a világ legnagyobb sporteseménye hasznos és értékes dolog lehet. Ha jól bánunk bele.

A Magyar Olimpiai Bizottság február elején dönt egy lehetséges pályázatról.

Fotó:
pixabay.com

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.