Menü

Miért egészséges a forralt bor?

Ismét itt van a forralt bor szezon, amikor mind a karácsonyi vásárokban, mind otthon szívesen eliszogatunk egy pohárka finom fűszeres forralt bort. Azt tudjuk, hogy meghűlés, nátha esetén jót tesz a forralt bor, de azt is tudjuk, hogy miért?

A forralt borhoz szokásosan adott fűszerek melegítő hatással bírnak a szervezetünkre. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a forró ital segít a testünk (és lelkünk J) felmelegítésében, hanem a fűszerek is segítenek a hőháztartásunkat szinten tartani és javítani. Ezen kívül még sok más jótékony hatása is van ezeknek a fűszereknek, nézzük a felsorolást:

  • a fahéj segít a koleszterinszint, a vércukorszint és a vérnyomásszint csökkentésében
  • a szegfűszeg segít a légúti panaszok legyőzésében, és kiváló baktériumölő hatású
  • a szegfűbors fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású
  • a szerecsendió stresszoldó és köhögéscsillapítóként is funkcionál
  • a kardamom szintén kiváló köhögéscsillapító
  • a vanília jobb kedvre derít, és segíti a nyugodt alvást
  • a gyömbér immunerősítő, lázcsökkentő, gyulladáscsökkentő, ráadásul már önmagában is kiváló ellenszere a megfázásnak
  • a méz kiváló gyógymód a felső légutak hurutos betegségei ellen
  • a csillagánizs kiváló ellenszere az influenzának, és immunerősítő hatású

Ez a lista igencsak hosszúnak tűnhet, és az bizonyos, hogy ha boltban kapható fűszerkeveréket használnak, akkor közel sem érnek el vele olyan fantasztikus gyógyhatást, ráadásul ezek töredéke sem lesz benne megtalálható. Érdemes inkább egyedileg kísérletezni a fűszerezéssel, mert egészségesebb, és nem utolsó sorban finomabb italt tudunk így készíteni. 

Fotó:
pixabay.com

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.