Menü

Miért egészséges a forralt bor?

Ismét itt van a forralt bor szezon, amikor mind a karácsonyi vásárokban, mind otthon szívesen eliszogatunk egy pohárka finom fűszeres forralt bort. Azt tudjuk, hogy meghűlés, nátha esetén jót tesz a forralt bor, de azt is tudjuk, hogy miért?

A forralt borhoz szokásosan adott fűszerek melegítő hatással bírnak a szervezetünkre. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a forró ital segít a testünk (és lelkünk J) felmelegítésében, hanem a fűszerek is segítenek a hőháztartásunkat szinten tartani és javítani. Ezen kívül még sok más jótékony hatása is van ezeknek a fűszereknek, nézzük a felsorolást:

  • a fahéj segít a koleszterinszint, a vércukorszint és a vérnyomásszint csökkentésében
  • a szegfűszeg segít a légúti panaszok legyőzésében, és kiváló baktériumölő hatású
  • a szegfűbors fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású
  • a szerecsendió stresszoldó és köhögéscsillapítóként is funkcionál
  • a kardamom szintén kiváló köhögéscsillapító
  • a vanília jobb kedvre derít, és segíti a nyugodt alvást
  • a gyömbér immunerősítő, lázcsökkentő, gyulladáscsökkentő, ráadásul már önmagában is kiváló ellenszere a megfázásnak
  • a méz kiváló gyógymód a felső légutak hurutos betegségei ellen
  • a csillagánizs kiváló ellenszere az influenzának, és immunerősítő hatású

Ez a lista igencsak hosszúnak tűnhet, és az bizonyos, hogy ha boltban kapható fűszerkeveréket használnak, akkor közel sem érnek el vele olyan fantasztikus gyógyhatást, ráadásul ezek töredéke sem lesz benne megtalálható. Érdemes inkább egyedileg kísérletezni a fűszerezéssel, mert egészségesebb, és nem utolsó sorban finomabb italt tudunk így készíteni. 

Fotó:
pixabay.com

Hurrá, itt az uborkaszezon

Nyáron egy kicsit mindenki kevesebbet és könnyebben étkezik, mint az év többi részében, de az uborka nem csak könnyű, hanem egészéges is, főleg ilyen nagy melegben.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.

Frissítő gyógynövények nyárra

Van, aki a jeges limonádéra esküszik, van, aki szerint inkább forró italt kell inni. Ha sem a jeges, sem a forró italok nem vonzzák ebben a hőségben, mutatunk pár teát, ami önmagában is hűsítő.

Fruktózfelszívódási zavar

Itt a nyár, kevesebbet és könnyebb ételeket eszünk, sokat vagyunk a napon. Na de akkor mégis mitől ez a puffadás? Talán épp a gyümölcsök okozta fruktózfelszívódási zavarral küzd.