Menü

Miért egészséges a forralt bor?

Ismét itt van a forralt bor szezon, amikor mind a karácsonyi vásárokban, mind otthon szívesen eliszogatunk egy pohárka finom fűszeres forralt bort. Azt tudjuk, hogy meghűlés, nátha esetén jót tesz a forralt bor, de azt is tudjuk, hogy miért?

A forralt borhoz szokásosan adott fűszerek melegítő hatással bírnak a szervezetünkre. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a forró ital segít a testünk (és lelkünk J) felmelegítésében, hanem a fűszerek is segítenek a hőháztartásunkat szinten tartani és javítani. Ezen kívül még sok más jótékony hatása is van ezeknek a fűszereknek, nézzük a felsorolást:

  • a fahéj segít a koleszterinszint, a vércukorszint és a vérnyomásszint csökkentésében
  • a szegfűszeg segít a légúti panaszok legyőzésében, és kiváló baktériumölő hatású
  • a szegfűbors fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású
  • a szerecsendió stresszoldó és köhögéscsillapítóként is funkcionál
  • a kardamom szintén kiváló köhögéscsillapító
  • a vanília jobb kedvre derít, és segíti a nyugodt alvást
  • a gyömbér immunerősítő, lázcsökkentő, gyulladáscsökkentő, ráadásul már önmagában is kiváló ellenszere a megfázásnak
  • a méz kiváló gyógymód a felső légutak hurutos betegségei ellen
  • a csillagánizs kiváló ellenszere az influenzának, és immunerősítő hatású

Ez a lista igencsak hosszúnak tűnhet, és az bizonyos, hogy ha boltban kapható fűszerkeveréket használnak, akkor közel sem érnek el vele olyan fantasztikus gyógyhatást, ráadásul ezek töredéke sem lesz benne megtalálható. Érdemes inkább egyedileg kísérletezni a fűszerezéssel, mert egészségesebb, és nem utolsó sorban finomabb italt tudunk így készíteni. 

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!