Menü

Ételallergia: rosszabb, mint az érzékenység

  • Dátum: 2014.12.15., 15:35

Pontosan nem tudjuk az okát, de az biztos, hogy a táplálék allergiások száma folyamatosan nő. Az allergia nem egyenlő az ételérzékenységgel, általában sokkal súlyosabb annál. Illik odafigyelni rá.

Nagyon úgy tűnik, hogy az allergiások számának növekedése a modern élet, és modern táplálkozás hozadéka. A gyerekek nagyobb arányban allergiások, de ezt a legtöbb esetben idővel, az immunrendszer és az emésztőrendszer fejlődésével kinövik.

A dolog nem túl kellemes és elég veszélyes is lehet, mégis a fókusz elsősorban az ételérzékenységen van.

Az érzékenység (például a laktózérzékenység) is kellemetlen, életet nehezítő probléma, de messze nem annyira súlyos, mint az allergia. Az allergia egy heves immunválasz, amelyet egy minimális mennyiség is kiválthat az adott táplálékból. A szervezet úgy érzi, idegen, veszélyes anyaggal találkozik, és a rosszullét viszonylag hamar, maximum egy-két órán belül jelentkezik.

Aki arra gyanakszik, hogy ilyen problémája van, érdemes haladéktalanul felkeresnie az orvosát.

A felnőttkori allergia sajnos elég tartós, nagyon ritka az, hogy elmúlik. Persze odafigyeléssel és megfelelő diétával jól kordában lehet tartani. A legtöbbször a mogyoró, a dió, a tej, a tojás és a szója okozza, de lehet a kagyló is a ludas. A felsoroltakon kívül természetesen bármely más étel is okozhat allergiát.

Az allergiásoknak érdemes tisztában lenniük betegségük részleteivel, illetve azzal, hogyan tudják kezelni az esetleges rosszullétet, sokkot. A tudás és a felkészültség akár életet is menthet.

Fotó:
Pixabay.com

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?