Menü

A xilit sztorija

  • Dátum: 2014.12.15., 15:32

A nyírfacukor ma már egyre gyakrabban kerül elő a háztartásokban, ami nem csoda, hiszen remek cukor helyettesítő, emellett egészséges is. Érdekesség, hogy már a 19 században felfedezték, de egészen a legutóbbi évtizedekig nem tett szert széleskörű népszerűségre. A történet.

A nyírfacukor (xilit) egy olyan cukorfajta, amelynek számos előnye van a hagyományos édesítővel szemben. Ezeket az előnyöket már sokszor, sokféleképpen ecseteltük különböző cikkekben. A lényeg az, hogy egészséges és jól használható édesítőről van szó.

A nyírfából kinyerhető édes anyag használhatóságát már igen korán, a 19. század elején felfedezték, de még nagyon sokat kellett várni az áttörésre. Csaknem 100 év telt el, mikor rájöttek, hogy az anyag több jótékony hatással rendelkezik, azonban ezt egészen addig nem tartották eléggé fontosnak, ameddig a cukorból elérhető volt a megfelelő mennyiség. Akkor azonban, amikor cukorhiány lépett fel, a második világháború idején, máris jobban elkezdtek foglalkozni a xilit előállításával és fogyaszthatóságával.

Korábban elsősorban cukorbetegeknek írták elő a fogyasztását, de az utóbbi évtizedekben az egészségesek is egyre inkább felfedezték maguknak a nyírfacukrot.

A túlzott cukorfogyasztás okozta rövid és hosszú távú negatív egészségügyi következmények egyre nyilvánvalóbbak, s ez tovább emelte a xilit népszerűségét. Az alacsony glikémiás index-el rendelkező xilit többek között a fogszuvasodás elleni harcban is remekül használható, de antibakteriális hatása is ismert.

Fotó:
pixabay.com

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.