Menü

A xilit sztorija

  • Dátum: 2014.12.15., 15:32

A nyírfacukor ma már egyre gyakrabban kerül elő a háztartásokban, ami nem csoda, hiszen remek cukor helyettesítő, emellett egészséges is. Érdekesség, hogy már a 19 században felfedezték, de egészen a legutóbbi évtizedekig nem tett szert széleskörű népszerűségre. A történet.

A nyírfacukor (xilit) egy olyan cukorfajta, amelynek számos előnye van a hagyományos édesítővel szemben. Ezeket az előnyöket már sokszor, sokféleképpen ecseteltük különböző cikkekben. A lényeg az, hogy egészséges és jól használható édesítőről van szó.

A nyírfából kinyerhető édes anyag használhatóságát már igen korán, a 19. század elején felfedezték, de még nagyon sokat kellett várni az áttörésre. Csaknem 100 év telt el, mikor rájöttek, hogy az anyag több jótékony hatással rendelkezik, azonban ezt egészen addig nem tartották eléggé fontosnak, ameddig a cukorból elérhető volt a megfelelő mennyiség. Akkor azonban, amikor cukorhiány lépett fel, a második világháború idején, máris jobban elkezdtek foglalkozni a xilit előállításával és fogyaszthatóságával.

Korábban elsősorban cukorbetegeknek írták elő a fogyasztását, de az utóbbi évtizedekben az egészségesek is egyre inkább felfedezték maguknak a nyírfacukrot.

A túlzott cukorfogyasztás okozta rövid és hosszú távú negatív egészségügyi következmények egyre nyilvánvalóbbak, s ez tovább emelte a xilit népszerűségét. Az alacsony glikémiás index-el rendelkező xilit többek között a fogszuvasodás elleni harcban is remekül használható, de antibakteriális hatása is ismert.

Fotó:
pixabay.com

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?