Menü

Mi nem szabad a refluxosnak?

  • Dátum: 2014.12.03., 19:32

A reflux olyan tüneteket és betegségeket is előidézhet, amelyekre nem is gondolnánk, emiatt érdemes még fokozottabban odafigyelni a gyomorból induló problémára.

A reflux egyre „népszerűbb” betegség, ami ezt jelenti, hogy sokakat érint. Sajnos elég kellemetlen probléma, hiszen az alap betegségen túl más gondokat is tud okozni szervezetünkben.

De mi is az a reflux? A reflux igazából nem más, mint a gyomor tartalmának visszaáramlása, visszafolyása. A gyomorsavval keveredett tartalom visszajut a nyelőcsőbe, de még feljebb, egészen a szájüregig eljuthat.

A reflux egészen érdekes dolgokat idézhet elő, az arcüreggyulladástól egészen a fogászati problémákig számos gondot okozhat. Emellett igen kellemetlen, maró, rossz érzést, köhögést és fulladásérzetet is előidézhet.

A reflux ellen – a tünetek esetleges enyhítése mellett – nincs mit tenni, mint életmódot váltani, azaz próbálni változtatni, módosítani a korábbi táplálkozási szokásokon. Ha ez sem segít, akkor orvosi beavatkozás, gyógyszeres kezelés szükséges.

Ami szinte minden refluxosnak ellenjavallt, a túl savanyú ételek, gyümölcsök fogyasztása, a nagyon savas, zsíros étkezés, a kávé és az alkohol is. Ugyanakkor az is javasolt, hogy az érintett ne egye túl magát, azaz ne tegye ki a kelleténél nagyobb nyomásnak az amúgy is gyengébben működő, gyomor és nyelőcső között záróizmot.

Fotó:
pixabay.com

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.