Együnk lenmagot!
- Dátum: 2014.11.09., 20:07
- lenmag, lenmag hatása a szervezetre, lenmag jótékony hatásai, mire jó a lenmag
A modern táplálkozás szerves építőeleme a lenmag, amelyet igyekezzünk a napi étrendünkbe beilleszteni.
A lenmag a szezámmaghoz hasonló méretű, viszont a színe sokkal sötétebb, az aranybarnától egészen a sötétbarnáig többfélét találunk, fajtától függően. Kissé diós, jellegzetes ízű mag, amely rendkívül egészséges.
Érdemes naponta egy, de inkább két evőkanálnyit fogyasztani belőle – nyersen, vagy őrölve. Ez a mennyiség fedezi a napi szükségletünket Omega 3 és 6 zsírsavakból. A lenmag ugyanis a legjobb növényi forrása ezeknek az esszenciális zsírsavaknak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, de jobbára csak különböző táplálékokból tudunk hozzájuk jutni.
A lenmag – elsősorban magas Omega 3 és 6 tartalma miatt – jótékonyan hat a szív- és érrendszer működésére, ugyanakkor a vércukorszintre és a koleszterinre is.
A túlsúlyosok, elhízottak számára a lenmag fogyasztása gyakorlatilag kötelező. A szervezetet ugyanis arra ösztönzi, hogy még több zsírt égessen el és abból energiához jusson. Ráadásul magas rosttartalma fokozza az emésztési folyamatokat, jó a székrekedés ellen és a különböző gyomorbántalmakra is hasznos, megszünteti a gyulladást.
A kutatások azt bizonyítják, az autoimmun betegségek, valamint a rákos elváltozások megelőzésében is szerepet játszik.
Érdemes beiktatnia vegetáriánus, a paleo, vagy a lisztérzékenyek étrendjébe is, hiszen nagyszerű fehérje forrás. Akár a tojást is helyettesíthetjük vele. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy evőkanál lenmagot összekeverni három evőkanál langyos vízzel. Néhány perces pihentetés után egy masszát kapunk, amit bármibe felhasználhatunk tojás helyett.
Az egyetlen negatívuma a lenmagnak, hogy igen magas a kalória tartalma, viszont vitaminokban gazdag – főleg B-vitaminban, de sok benne a kálium, a foszfor, a magnézium, a kén, a vas, vagy a cink is.
Az emberiség nagyon régóta használja, a kutatások azt bizonyítják, már a ie. XIV. században termelte és fogyasztotta az emberiség, sőt az ókori görögök gyógyszerként tekintettek rá.
Egyébként jó hatással van a bőrre, a pattanásokra, a csontok egészségére is, sőt a légutakat is tisztítja, a hörghurut egyik legjobb ellenszere.
Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, müzlibe, zabpehelybe, joghurtba, nyers salátába is tehetjük, vagy kávédarálóban megőrölve süteményekhez, tésztákhoz adagolhatjuk hozzá.
Fotó:
pixabay.com
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.