Menü

Krémtúró – együk, vagy ne együk?

  • Dátum: 2014.07.21., 22:20

A válasz röviden: együk, de ne vegyük! Valaha a krémtúró volt a legközkedveltebb édesség, amit a kisgyerekeknek adtak, még a joghurtok, bolti pudingok korszaka előtt. Nem sok gyermek akadt, aki ne ismerte volna a szögletes dobozkát, amiben a vaníliás édesség lapult. Manapság már egyre több a tudatos vásárló, de egyre nagyobb mértéket ölt az élelmiszeripar által felhasznált adalékanyagok száma. Nehéz kiigazodnunk rajta, hogy mi az, ami jó, és mi az, ami nem. Ha elolvassuk a legtöbb krémtúró összetevő-listáját, akkor a sok E betű láttán arra jutunk, hogy ma már nem szívesen adunk krémtúrót a gyermekünknek.

Arról nem is beszélve, hogy ezek a kis krémdesszertek cukrosak. Tehát hizlalnak, és egyáltalán nem egészségesek. Igaz, régen is cukorral készült a krémtúró, de senki sem evett ennyi cukorral készült ételt, mint napjainkban. Ha tehát egészséges finomságot szeretnénk adni a gyereknek, vagy saját magunkat lepnénk meg régi kedvencünkkel, akkor készítsünk házilag krémtúrót! Nem bonyolult, és sokkal egészségesebb, sőt finomabb bolti társainál.

Az alábbiakra lesz szükségünk:

  • 250 g túró (a krémes, dobozos túróval könnyebb dolgozni, és általában zsírszegényebb is a társainál)
  • 2 dl tej
  • 100 g eritrit / 70 g nyírfacukor / 25 g Negyedannyi Ugyanannyi édesítőszer
  • csipet só
  • fél rúd vanília magjai
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 1 csapott evőkanál vaníliás pudingpor (főzős, cukormentes), vagy kukoricakeményítő

A tojássárgáját kissé habosra verjük a fent felsorolt természetes édesítőszerek valamelyikével, robotgép segítségével. Ezután hozzáadunk egy pici tejet és a pudingport/keményítőt, majd összekeverjük. A tejbe kaparjuk a vaníliarúd magjait, majd felforraljuk a tejet. Beleöntjük a tojásmasszát, és addig keverjük, míg sűrű pudingot nem kapunk. Amíg hűl, összenyomkodjuk a krémes túrót (vagy ha nem ilyet vettünk, hanem sima túrót, akkor erősen áttörjük), hozzáadjuk a már kihűlt pudingot, és botmixerrel, vagy turmixgéppel teljesen krémessé keverjük. Öntsük négy kis tálkába, és hűtve fogyasszuk! Ízesíthetjük is: gyümölccsel, mazsolával, házi készítésű cukormentes tönkölykeksszel, vagy apró szemű zabpehellyel.

Az eredeti, még átalakítás nélküli alaprecept innen származik: http://nassolonaplopo.cafeblog.hu/

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.