Krémtúró – együk, vagy ne együk?
- Dátum: 2014.07.21., 22:20
A válasz röviden: együk, de ne vegyük! Valaha a krémtúró volt a legközkedveltebb édesség, amit a kisgyerekeknek adtak, még a joghurtok, bolti pudingok korszaka előtt. Nem sok gyermek akadt, aki ne ismerte volna a szögletes dobozkát, amiben a vaníliás édesség lapult. Manapság már egyre több a tudatos vásárló, de egyre nagyobb mértéket ölt az élelmiszeripar által felhasznált adalékanyagok száma. Nehéz kiigazodnunk rajta, hogy mi az, ami jó, és mi az, ami nem. Ha elolvassuk a legtöbb krémtúró összetevő-listáját, akkor a sok E betű láttán arra jutunk, hogy ma már nem szívesen adunk krémtúrót a gyermekünknek.
Arról nem is beszélve, hogy ezek a kis krémdesszertek cukrosak. Tehát hizlalnak, és egyáltalán nem egészségesek. Igaz, régen is cukorral készült a krémtúró, de senki sem evett ennyi cukorral készült ételt, mint napjainkban. Ha tehát egészséges finomságot szeretnénk adni a gyereknek, vagy saját magunkat lepnénk meg régi kedvencünkkel, akkor készítsünk házilag krémtúrót! Nem bonyolult, és sokkal egészségesebb, sőt finomabb bolti társainál.
Az alábbiakra lesz szükségünk:
- 250 g túró (a krémes, dobozos túróval könnyebb dolgozni, és általában zsírszegényebb is a társainál)
- 2 dl tej
- 100 g eritrit / 70 g nyírfacukor / 25 g Negyedannyi Ugyanannyi édesítőszer
- csipet só
- fél rúd vanília magjai
- 2 dl tej
- 2 tojássárgája
- csipet só
- 1 csapott evőkanál vaníliás pudingpor (főzős, cukormentes), vagy kukoricakeményítő
A tojássárgáját kissé habosra verjük a fent felsorolt természetes édesítőszerek valamelyikével, robotgép segítségével. Ezután hozzáadunk egy pici tejet és a pudingport/keményítőt, majd összekeverjük. A tejbe kaparjuk a vaníliarúd magjait, majd felforraljuk a tejet. Beleöntjük a tojásmasszát, és addig keverjük, míg sűrű pudingot nem kapunk. Amíg hűl, összenyomkodjuk a krémes túrót (vagy ha nem ilyet vettünk, hanem sima túrót, akkor erősen áttörjük), hozzáadjuk a már kihűlt pudingot, és botmixerrel, vagy turmixgéppel teljesen krémessé keverjük. Öntsük négy kis tálkába, és hűtve fogyasszuk! Ízesíthetjük is: gyümölccsel, mazsolával, házi készítésű cukormentes tönkölykeksszel, vagy apró szemű zabpehellyel.
Az eredeti, még átalakítás nélküli alaprecept innen származik: http://nassolonaplopo.cafeblog.hu/
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.