Menü

Öregség, nem betegség

A legtöbb ember fél az öregedéstől, de ennek hátterében az áll, hogy az öregkort azonosítjuk a magánnyal, a betegségekkel, és tulajdonképpen az elmúlással is. Ezektől nem véletlenül rettegünk, azonban idősebb korunkban is mi írjuk a történetünket, és ha nem temetjük el mindjárt magunkat az az első ősz hajszálak megjelenése után, akkor teljesebb életet is élhetünk, mint gondolnánk.

Persze nem könnyű, hiszen a társadalom a világra való jogot gyakran csak a fiataloknak tartja fenn, és lépten-nyomon abba ütközünk, hogy élni csak fiatalon, szépen, erőnk teljében érdemes, ami utána következik az már csak egy unalmas és nehézkes hosszabbítás, amit maximum csak elviselni lehet, élvezni nem.

Először is elvárásainkat kell átgondolnunk, ne ragaszkodjunk foggal- körömmel a fiatalkori világmegváltó álmainkhoz, és ne keseregjünk életünk hétköznapisága felett. Idősebb korban is számos lehetőség van az önmegvalósításra, talán még több, mint előtte. Több mindenre van időnk, és talán végre kicsit önzőbbek is lehetünk. Rajtunk múlik, hogy elfogadjuk a változásokat és keressük az új életperiódus lehetőségeit, örömeit, vagy önsajnálatba kezdünk és átadjuk magunkat a „lelki öregedésnek”.

A változás az élet minden területére kihat, változik a párkapcsolat, a szülői szerep, ehhez bizony alkalmazkodni kell, nem ragaszkodhatunk mereven fiatalkori élethelyzeteinkhez és szerepeinkhez.

Egy idősebb életkor épp annyira lehet üres, boldogtalan és céltalan, mint egy fiatalkor. És ez persze fordítva is igaz, idősebb korban is élhetünk motivált, boldog, kiegyensúlyozott életet. Éveink számának ne tulajdonítsunk túl sok jelentőséget, életkorunk tény, önmagában nem lehetőség, de nem is akadály. 

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.