Olasz ízek itthonra
- Dátum: 2014.05.29., 12:27
- bazsalikom, fokhagyma, olasz konyha, olivaolaj, paradicsom, paradicsomlé, piknik
Manapság már a legtöbb konyha recepttárában megtalálhatóak az olasz ételek. Spagettit, vagy pizzát készíteni egyszerű, mégis vágyakozunk az „igazi olasz ízek” után. Vajon mi a titkuk? Kezdetnek 3+1 olyan tippet mutatunk be, amelyekkel konyhánkba varázsolhatjuk a mediterrán vidékek zamatát.
1. Lila bazsalikommal könnyű
Köztudott, hogy teljesen más íze lesz ételeinknek, ha szárított fűszerek helyett frisset használunk. Sokkal intenzívebb ízvilágot eredményez, ha főzés előtt a növényről leszakított és felaprított levelekkel fűszerezünk. A klasszikus domború levelű zöld bazsalikom azonban kényes, így helyette keressük az ellenállóbb lila bazsalikomot. Ez a fajta gyorsabban nő és könnyen szaporítható. Csak figyeljünk arra, hogy a virágait lecsipkedjük, mert akkor már csak a virágzat fejlődik a növény helyett. Valamint ha nincs kertünk, akkor ne kényszerítsük dizájnos apró cserépbe, hanem ültessük nagyobb edénybe, ahol fejlődni tud. Ha néhány ágat lecsippentünk, és vázába tesszük, akkor a konyhánk kedves díszévé válik, ahonnan bármikor csippenthetünk néhány levélkét. Tegyük aprítva a reggelihez szánt paradicsomra, isteni!
2. Kiváló szószalap a házi fűszeres paradicsomlé
Az egészséges táplálkozás kedvelői kerülik a boltokban kapható kész bolognai szószok, vagy poralapok használatát az ízfokozók és a cukor miatt. Házilag finomabbat készíthetünk, ha a saját paradicsomlét használunk alapanyagként, amit nemcsak a cukrozott formájában érdemes eltenni. Befőzéskor cukor helyett fűszereket keverjünk hozzá, a tetejére pedig lezárás előtt öntsünk olivaolajat, ami jól tartósítja majd a fűszeres paradicsomlét.
3. Olivaolajos fokhagyma
A fokhagyma nemcsak a magyar, hanem az olasz konyha fontos alapanyaga, ez az egyik találkozási pontunk. Készítsünk olivaolajos fokhagymát, így intenzívebb ízben lehet részünk. Fokhagymanyomóval 5 fej fokhagyma gerezdjeit passzírozzuk össze, tegyük egy kis üvegbe, és öntsünk rá annyi jó minőségű extra szűz olivaolajat, hogy az összenyomott fokhagymát jól ellepje. Ezzel ízesítsük a már elkészült ételeinket. A bazsalikom mellett ez is tökéletes friss paradicsomra téve.
+ 1. Napfényes ízek
Itt a jó idő, reggelinél üljünk ki a teraszra, vagy a kertbe, ha pedig társasházban lakunk, akkor menjünk piknikezni hétvégén. A napsütésben ugyanis minden étel ízét intenzívebbnek érezzük, és az evés még nagyobb örömforrást jelent. Ebben nincs semmi meglepő, de a hétköznapi rohanásban mégis sokszor elfelejtjük, hogy a legalapvetőbb tevékenységeinket is élvezhetőbbé tehetjük.
Fotó:
pixabay.com
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.