Menü

Ne csak a testet, a lelket is!

Gyakran halljuk: betegségeink mögött valamilyen lelki eredetű dolog áll. Az állítást elsőre nehéz befogadni, de az igazság az, hogy ez az esetek jelentős részében pontosan így van.

A dolog persze nem új keletű, évszázadokkal ezelőtt, és a világ bizonyos pontjain ma is, nagyon is tisztában voltunk/vannak a fenti állítás igazságtartalmával. A nyugatinak nevezett orvoslás időközben másfelé kanyarodott, a fizikai, anyagi oldal került fókuszpontba, de mostanában ismét teret kap a lelki, pszichológiai háttér vizsgálata. Persze ehhez nem kell feltalálni a spanyolviaszt, ugyanakkor a gondolkodásváltás nem egyszerű feladat.

A mai, legtöbb helyen gyakorolt protokoll pofonegyszerű: valaki beteg lesz, megkapja a megfelelő kezelést és/vagy gyógyszert, és a dolgok ezzel el is vannak rendezve. Még akkor is, ha az adott kezelés és/vagy gyógyszer történetesen nem is hatásos.

A helyes út ezzel szemben az, hogy a fizikai tünetekre koncentráló orvosok mellett megfelelően képezett pszichológusok, pszichiáterek is segítség a betegek gyógyulását. Erre egyébként hazánkban is egyre több akarat és hajlandóság van, persze a „bevált” rendszeren nem könnyű rövid idő alatt reformokat végrehajtani.

A lelki segítséget nem csak úgy kell elképzelni, hogy a pszichológus megpróbálja megkeresni az adott betegség esetleges mentális hátterét, hanem ez alatt felépülés utáni kezelést is értünk. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb betegnek, akár cukorbeteg, szívproblémákkal küszködő, vagy esetleg krónikus fejfájás gyötri, szüksége van arra, hogy a fizikai kezelés után lelki kezelésen is átessen. Sokukban ez az igény persze nem tudatosul, ugyanakkor, ha valaki segít feldolgozni a betegséget, vagy épp a gyógyulást (ezzel párhuzamosan mondjuk életmódbeli tanácsokat ad), az bizony nagyban megkönnyítheti a páciens jövőjét, vagy akár meg is akadályozhatja az újabb baj megtörténtét.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.