Menü

Az egészséges táplálkozás veszélyes is lehet

Például fogainkra. A gyümölcsök, gyümölcslevek károsíthatják fogainkat, azonban néhány apróbb fogással kiküszöbölhető a veszélyek nagy része.

A különböző savas hatású ételek/italok, ilyenek a gyümölcsök és a gyümölcslevek, károsíthatják fogainkat elsősorban úgy, hogy elkoptatják annak védőrétegét, a fogzománcot. Azt vesszük észre, hogy fogsorunk egyre érzékenyebbé válik, majd a következő fokozat az, hogy mehetünk a fogorvoshoz.

A gyümölcsök, elsősorban a citrusfélék, a bor, különböző édességek, szénsavas üdítők, energiaitalok felpuhítják a fogfelszínt, amely ilyenkor különösen sebezhető válik. Ha a felsoroltak fogyasztása után közvetlenül mechanikus behatás éri fogainkat, azokban hosszabb távon komoly kár keletkezhet. Sajnos ez a jelenség már sokszor gyermekeknél is megfigyelhető, s elsősorban az édességeknek és a szénsavas üdítőknek köszönhető.

Utóbbiak fogyasztása más szempontból sem javasolt, ami a gyümölcsleveket illeti, érdemes étkezések alkalmával inni őket. A savas ételek, italok fogyasztása után legalább fél óráig nem javasolt a fogak dörzsölése, azaz a fogmosással érdemes kicsit várni. Vannak speciális fogkrémek, szájvizek, ugyanakkor a fogkefe kiválasztásánál is érdemes figyelni, ma már a gyártók is sokat adnak arra, hogy a termék elég puha és kíméletes, de hatékony legyen.

Fotó:
pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.