Menü

Az élet italának tartják

Egyre nagyobb közismertségnek és közkedveltségnek örvend, Viktoria Butenko találmánya a zöld turmix. Egyesek az élet italának is nevezik áldásos és jótékony hatásai miatt.

A világgal először Viktoria Butenko ismertette meg a zöld turmixot, vagy angol nevén a green smoothie-t. Az imént említett hölgy a nyers vegán táplálkozás egyik úttörője, lelkes híve, akinek gyógyulás történetei önmagukért beszélnek. Ő találta ki a zöld turmixot is, amit azóta már nemcsak a nyers vegánok, hanem gyakorlatilag mindenki, aki az egészségére odafigyel, isszák.

A zöld turmix lényege, hogy bizonyos gyümölcsöket és zöldeket, leveleket vízzel összeturmixolunk és ezt megisszuk, vagy bekanalazzuk. De mielőtt rátérnénk az elkészítésére, érdemes belemerülni abba, hogy pontosan miért is ajánlatos napi rendszerességgel zöld turmixot fogyasztani.

A nyers ételekben, zöldségekben, gyümölcsökben olyan enzimek találhatóak, amelyek biztosítják a szervezet megfelelő és helyes működését. A szervezetünk ugyan rendelkezik adott számú enzimmel, ám ezeket vészes iramban fogyasztjuk, miközben igyekezünk feldolgozni a mindenféle finomított és feldolgozott, tartósított és főtt ételeket. A zöld turmixok fogyasztásával azonban nap, mint nap biztosíthatjuk, hogy ezek az enzimek, és vele együtt értékes ásványi anyagok és vitaminok, valamint a klorofill megfelelő mennyiségben jusson a testünkbe.

A zöld turmix jótékony, éltető és áldásos hatása igen gyorsan jelentkezik. Pillanatok alatt helyre rakja az emésztést, fokozza az anyagcserét minden szinten, az első napokban akár hasmenést is okozhat, de ettől ne rémüljünk meg. Kitakarítja a mérgeket, a felhalmozódott salakanyagokat a szervezetből, sőt segíti a máj és a vese tisztulását is. Gyulladás csökkentő, erősen antioxidáns, segít a rák megelőzésében. Optimalizálja a szervezet működését, vértisztító, vérhígító, vérképző hatású. Csökkenti a fáradtságot, a táplálékok hasznosításában is részt vesz. Vérszegényeknek, fáradékonyaknak kifejezetten ajánlott, mert energiával tölt fel és sok-sok vasat is nyerhetünk belőle. Kismamáknál fokozza a tejelválasztást.

Akkor se lenne semmi bajunk, ha mostantól kezdve csak zöld turmixon élnénk, hiszen ez mindenféle táplálékkal, vitaminnal bőségesen ellát minket.

A zöld turmix elkészítése

A zöld turmix alapja mindig valamilyen tartalmasabb gyümölcs, mondjuk banán, vagy avokádó, esetleg ananász. A banánhoz adjunk hozzá bármilyen tetszőleges gyümölcsöt (almát, körtét, barackot, meggyet, epret stb.), majd két marék zöld levelet (madársalátát, sóskát, spenótot, lucernát, tyúkhúrt, gyermekláncfüvet stb.). Ezt vízzel felöntve turmixoljuk, amíg zöld, iható, vagy kanalazható folyadékot, egynemű italt nem kapunk. Kezdetben csak egy marék zöldet tegyünk a gyümölcsökhöz, s fokozatosan növeljük az adagot. Érdemes gyömbérrel, fahéjjal, vaníliával fűszerezni, ízesíteni az italunkat. Ki-ki tetszése szerint. A gyümölcsleveket, édesítőket kerüljük és lehetőleg ne használjunk hozzá. Legjobb éhgyomorra fogyasztani, de napközben, ha bármikor ránk tör az éhség, érdemes keverni egy adagot belőle. Fogyókúrázóknak, sportolóknak kifejezetten ajánlott.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?