Menü

Varázsos illatú rozmaring

Nagyon kedvelt fűszernövény, főleg a mediterrán konyhában népszerű, azonban csodás gyógyhatásai miatt az ősi, magyar gyógyításban is jelentős szerephez jutott a rozmaring.

A Földközi-tenger partvidékén egyes helyeken vadon is bőséggel terem, de az itthoni mérsékelt klímában csak palántával érhetünk el sikert. A rozmaring, elegendő napsütéssel és locsolással, akár két méter magasra is megnőhet. Ha eddig még nem ültettünk, akkor itt az utolsó lehetőség arra, hogy helyet keressünk neki a konyhakertünkben. Májusban apró, kékes virágokat hoz, ezután érdemes begyűjteni a friss hajtásokról a kis ágakat. Sötét, száraz helyen tároljuk, amíg ki nem szárad és ezután bátran használhatjuk a konyhában.

Az ókorban is csodás gyógyerejéről volt híres a rozmaring, akkoriban elsősorban a memória, az emlékezet javítására, frissítésére használták, de például beszédhibák, vagy az önkifejezés segítése érdekében is ajánlották és használták ezt a fűszert.

A magyar népgyógyászat, de a néphagyomány is rendszeresen nyúlt a rozmaringhoz. Úgy tartották, a hűség egyik jelképe, de rémálmok ellen is friss rozmaringot ajánlottak a javas asszonyok.

A XVII., XVIII. századtól kezdve a magyar kiskertekben is nagy számban jelent meg, és ebben az időszakban készítették el a köszvényes betegségek ellen a rozmaringos vizet is. Ez a készítmény egyébként a pikkelysömör és az ekcéma ellen is igen hatékony volt.

Láthatjuk tehát, hogy a különböző bőrproblémák egyik hatékony gyógyszere, épp ezért a kozmetika ipar is felfedezte magának, különböző krémek, pakolások, fürdő esszenciák kedvelt összetevője. Önmagában egyébként segíti a sebgyógyulást, vagy az égett bőr hegesedését, bevethető ráncok, vagy pattanások ellen is gyulladáscsökkentő hatása miatt. Erős antioxidáns és antibakteriális hatású, az emésztési problémák kitűnően orvosolhatók vele. Étvágygerjesztő, de ha túlettük magunkat, akkor is segít. Az epebántalmak jelentkezésekor feltétlenül igyunk rendszeresen a teájából, ami vizelet- és szélhajtó hatású is.

Szólnunk kell még arról, hogy serkenti a vérkeringést, erősíti az idegeket, oldja a feszültséget és tisztítja a légutakat.

A teája nagyon egyszerűen elkészíthető: egy teáskanálnyi rozmaringot forrázzunk le egy csésze vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, azután fogyaszthatjuk egészségünkre.

Fotó:
pixabay.com

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.