Csak cukrot ne!
- Dátum: 2014.03.08., 20:56
- cukor fogyasztás hátrányai, Egészségügyi Világszervezet cukor, napi cukorbevitel ajánlás, WHO ajánlás cukor
Végre kezd ébredezni a világ: már a szakma is elismeri, hogy a magas (és gyakorlatilag bármilyen) cukor fogyasztás óriási egészségügyi kockázatot jelent. A WHO épp ezért új ajánlást tett!
A World Health Organization (WHO), magyarul az Egészségügyi Világszervezet a napokban új ajánlást adott ki a cukor fogyasztással kapcsolatban. A nemzetközi szervezet a felére szállította le a napi maximális cukorbevitelre vonatkozó ajánlását. Az eddigi napi 50 gramm helyett most már csak napi 25 grammnyit javasol a WHO.
Ez azért is nagy szó, mert egyes szakemberek már hosszú ideje hangoztatják, miszerint a cukor fehér méreg. A WHO egyik vezetője is úgy fogalmazott, a cukor maga az új dohány, utalva ezzel arra, hogy rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása legalább olyan függőségeket és károkat tud okozni az emberi szervezetben, mint a cigaretta.

A WHO ajánlása azért is üdvözítő, mert a cukor fogyasztás hátrányaira, káros hatásaira már évek óta figyelmeztetnek az egészséges életmód hívei. Most már a tudományos világ is el- és beismeri, számtalan bizonyítékot találtak rá, hogy a magas cukortartalmú ételek fogyasztása megnöveli a cukorbetegség, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a fogszuvasodás kockázatát.
A 25 gramm, az nagyjából hat (privát mérésünk szerint inkább öt) teáskanálnyinak felel meg. A WHO azt mondja, az egészségünk megőrzése érdekében ennél több cukrot naponta semmiképp ne fogyasszunk, különben az előbb felsorolt betegségek kockázatát növeljük, sőt az elhízással is számolnunk kell. Ez azt jelenti, hogy nemcsak mondjuk a teába beletéve kellene számolni a napi bevitelt, hanem mivel szinte mindenbe tesznek, ezért a péksütemények, cukrász sütemények, csoki, cukor, egyéb édességek, joghurtok, üdítők, gyümölcslevek cukortartalmát is figyelembe kell venni. Elképesztő, de gyakorlatilag mindenben van cukor, még a felvágottakban is! De vajon miért? Mi a cél ezzel a töménytelen mennyiségű cukorfertőzéssel? Miért nem lehet tisztább, egészségesebb étkeket készíteni?
A WHO új iránymutatása mindenképp elgondolkodtató és reményt keltő. Talán egy szép nap beismeri a tudományos világ is, hogy a cukor nem más, mint egészségünk legnagyobb rombolója, amit jobb elkerülni.
Fotó:
pixabay.com
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.