Menü

Csak cukrot ne!

Végre kezd ébredezni a világ: már a szakma is elismeri, hogy a magas (és gyakorlatilag bármilyen) cukor fogyasztás óriási egészségügyi kockázatot jelent. A WHO épp ezért új ajánlást tett!

A World Health Organization (WHO), magyarul az Egészségügyi Világszervezet a napokban új ajánlást adott ki a cukor fogyasztással kapcsolatban. A nemzetközi szervezet a felére szállította le a napi maximális cukorbevitelre vonatkozó ajánlását. Az eddigi napi 50 gramm helyett most már csak napi 25 grammnyit javasol a WHO.

Ez azért is nagy szó, mert egyes szakemberek már hosszú ideje hangoztatják, miszerint a cukor fehér méreg. A WHO egyik vezetője is úgy fogalmazott, a cukor maga az új dohány, utalva ezzel arra, hogy rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása legalább olyan függőségeket és károkat tud okozni az emberi szervezetben, mint a cigaretta.

A WHO ajánlása azért is üdvözítő, mert a cukor fogyasztás hátrányaira, káros hatásaira már évek óta figyelmeztetnek az egészséges életmód hívei. Most már a tudományos világ is el- és beismeri, számtalan bizonyítékot találtak rá, hogy a magas cukortartalmú ételek fogyasztása megnöveli a cukorbetegség, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a fogszuvasodás kockázatát.

A 25 gramm, az nagyjából hat (privát mérésünk szerint inkább öt) teáskanálnyinak felel meg. A WHO azt mondja, az egészségünk megőrzése érdekében ennél több cukrot naponta semmiképp ne fogyasszunk, különben az előbb felsorolt betegségek kockázatát növeljük, sőt az elhízással is számolnunk kell. Ez azt jelenti, hogy nemcsak mondjuk a teába beletéve kellene számolni a napi bevitelt, hanem mivel szinte mindenbe tesznek, ezért a péksütemények, cukrász sütemények, csoki, cukor, egyéb édességek, joghurtok, üdítők, gyümölcslevek cukortartalmát is figyelembe kell venni. Elképesztő, de gyakorlatilag mindenben van cukor, még a felvágottakban is! De vajon miért? Mi a cél ezzel a töménytelen mennyiségű cukorfertőzéssel? Miért nem lehet tisztább, egészségesebb étkeket készíteni?

A WHO új iránymutatása mindenképp elgondolkodtató és reményt keltő. Talán egy szép nap beismeri a tudományos világ is, hogy a cukor nem más, mint egészségünk legnagyobb rombolója, amit jobb elkerülni.

Fotó:
pixabay.com

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.