Menü

Ha már unjuk az almát

Az almához hasonlóan ez a gyümölcs is egész évben beszerezhető. A korai érésű, nyári, őszi fajtákon túl a téli körte is népszerű, amit pedig egészen tavasz közepéig eltartható. Érdemes beszerezni belőle néhány kilót, ha már unjuk az almát.

Hazánkban kétségtelenül az alma a legnépszerűbb és legtöbbet fogyasztott gyümölcs a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakban. Pedig nem kell alma undort kapnunk, hiszen a körte is olyan gyümölcs, amelyhez egész évben hozzájuthatunk. Ízletes, egészséges, zamatos finomság nyersen, főzve, kompótnak, köretnek egyaránt.

A körtét már időszámításunk előtt 3500 évvel ezelőtt termesztette az emberiség. Közép-Ázsiábó, Perzsiából származik, onnan terjedt el az egész világon. Az ókori Görögországban, majd Rómában is igen népszerű gyümölcs volt, de sajnos a XVI. századig mintha elfeledkeztek volna róla az emberek. Aztán újult erővel tért vissza a köztudatba és ennek köszönhetően ma már több mint 5000! fajtáját ismerjük. Érdekes, hogy Európában mindössze 10-15 fajjal foglalkoznak a termelők, de ezek mind lédús, húsos típusok.

A körtét a cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt a diétázóknak is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, miután csak 58-60 kalóriát tartalmaz egy darab.

Sokan a körtekúrában is hisznek. Ilyenkor 2-4, vagy 3-8 napon keresztül csak körtét eszünk, de azt korlátlan mennyiségben. Akad olyan szakember, aki a reumát, más a depressziót, egy harmadik pedig a gyomorhurutot gyógyítja ezzel a módszerrel.

A körte egyébként B- és C-vitamint is tartalmaz, de rezet, mangánt, magnéziumot, folsavat, káliumot, vasat is találhatunk benne. Sok benne az élelmi rost, az antioxidáns, a vastagbél rák ellen kifejezetten véd.

A kutatások szerint a körte a vesebetegség, az emésztési problémák, a gyomor- és bélhurut ellen is hatékony. Vértisztító, idegerősítő, kimerültség ellen is hasznos. Jó hatással van az agyműködésre.

Magyar téli körtét is vásárolhatunk, de a piacon általában más, mediterrán országokból származó körtéket árulnak. Érdemes megkeresni egy kistermelőt, vagy környékbeli árust, hiszen, az alma helyett remek vitamin- és energiaforrást jelenthet azokban a hónapokban, amikor semmi sem terem.

Fotó:
pixabay.com

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.