Kicsit fura, de egészséges és fogyaszthat is
- Dátum: 2014.02.13., 12:03
- citrusféle, diéta, Grapefruit, gyümölcs
A grapefruit szinte bizonyosan azért nincs a legnépszerűbb gyümölcsök között, mert furcsa, kesernyés, savanykás ízvilága nem teszi lehetővé széleskörű elterjedését, pedig remek tartalma miatt megéri a fogyasztása.
A grapefruit, vagy grépfút őshazája Közép-Amerika. Citrusféle, amely a narancs és a pomelo „házasságából” jött létre. Magas C-vitamin-tartalma, és más egyéb összetevője miatt igazán hasznos gyümölcs. Igaz, kesernyés, savanykás ízvilága miatt ezt túl széles körben nem teszik, legalábbis nyersen nem, viszont ízesítőnek, kiegészítőnek gyakrabban használják a húsát, vagy levét.
A C-vitamin mellett kálium, kalcium és foszfor is bőven van a grapefruitban, amely javítja az étvágyat és védhet a különböző, például megfázásos betegségek ellen.
Másik előnye az, hogy kiválóan lugosit, amely általában savas étrendünkben nagyon fontos tulajdonság. Ajánlják, hogy egy, vagy két deciliter grapefruitlevet fogyasszunk el reggel, felkelés után. Amúgy, nem mellesleg a gyümölcs a fogyókúrázók, diétázók „barátja”, hiszen a vitamintartalom mellett segíti a szervezet zsírégető munkáját, valamint vizelethajtó hatást fejt ki. A grapefruit tisztítja a májat, és a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszhat.
A növény magját is nagyon régóta hasznosítják, és ez az utóbbi években ismét népszerűvé vált. A magokból készült kivonatot sok mindenre használják, többek között méregtelenítésre, fertőtlenítésre. Néhányan csodaszerként tekintenek rá, persze az effajta kijelentéseket minden készítmény tekintetében illik fenntartásokkal kezelni.
Fotó:
pixabay.com
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.