Menü

Kicsit fura, de egészséges és fogyaszthat is

A grapefruit szinte bizonyosan azért nincs a legnépszerűbb gyümölcsök között, mert furcsa, kesernyés, savanykás ízvilága nem teszi lehetővé széleskörű elterjedését, pedig remek tartalma miatt megéri a fogyasztása.

A grapefruit, vagy grépfút őshazája Közép-Amerika. Citrusféle, amely a narancs és a pomelo „házasságából” jött létre. Magas C-vitamin-tartalma, és más egyéb összetevője miatt igazán hasznos gyümölcs. Igaz, kesernyés, savanykás ízvilága miatt ezt túl széles körben nem teszik, legalábbis nyersen nem, viszont ízesítőnek, kiegészítőnek gyakrabban használják a húsát, vagy levét.

A C-vitamin mellett kálium, kalcium és foszfor is bőven van a grapefruitban, amely javítja az étvágyat és védhet a különböző, például megfázásos betegségek ellen.

Másik előnye az, hogy kiválóan lugosit, amely általában savas étrendünkben nagyon fontos tulajdonság. Ajánlják, hogy egy, vagy két deciliter grapefruitlevet fogyasszunk el reggel, felkelés után. Amúgy, nem mellesleg a gyümölcs a fogyókúrázók, diétázók „barátja”, hiszen a vitamintartalom mellett segíti a szervezet zsírégető munkáját, valamint vizelethajtó hatást fejt ki. A grapefruit tisztítja a májat, és a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszhat.

A növény magját is nagyon régóta hasznosítják, és ez az utóbbi években ismét népszerűvé vált. A magokból készült kivonatot sok mindenre használják, többek között méregtelenítésre, fertőtlenítésre. Néhányan csodaszerként tekintenek rá, persze az effajta kijelentéseket minden készítmény tekintetében illik fenntartásokkal kezelni.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.