Menü

A legjobb, ha igazán puha

Számunkra kissé viccesen hat a hétköznapi neve, pedig a khaki szilva igen finom és értékes gyümölcs. A másképpen datolyaszilvának is nevezett narancssárga termést már hazánkban is egyre többen ismerik, szeretik és keresik.

A khaki szilva eredetileg Dél-Kelet Ázsiában, Kínában, Indiában, a Távol-keleten őshonos, sőt Japánban is az. Ide még az őskorban került és szaporodott el.

A távoli vidékeken többféle fajtáját ismerik és termesztik, azonban Európában és hazánkban leginkább a méreteiben a befőzési paradicsomra emlékeztető, narancssárga színű datolyaszilva a  kedvelt és ismert.

Nem is hinnénk, hogy a számunkra egzotikus gyümölcs milyen nagyszerű hatással bír az emberi szervezetre. Számtalan nyavalyára gyógyír, de a gyógyszeripar is előszeretettel alkalmazza.

A leveleit leforrázva olyasféle teát kapunk, mint a zöld tea, ráadásul igen gazdag C-vitaminban, amit a forró víztől sem veszít el.

A gyümölcsöt magát számtalan módon készítik el, akárcsak mi a szilvát. Nyersen, aszalva, lekvárnak, bornak, likőrnek, süteménybe, hogy csak a leghétköznapibb felhasználási módjait említsük.

A khaki szilvát Kínában elsősorban a különböző agyi elváltozások (agyvérzés, agyi trombózis stb.) esetén használják, mert elősegíti a gyógyulást, a regenerálódást. Erős vérzéscsillapító, és gyulladáscsökkentő, de erősíti a gyenge hajszálereket, a véredényeket, sőt aranyér és visszértágulat esetén is hatásos lehet. Sok C-vitamint, vasat tartalmaz és rostokban is gazdag.

Kígyómarás és magas vérnyomás ellen is bevethető, de segíti az emésztést, jó a gyomorbántalmak, hasmenés alkalmával is. A légúti betegségek esetén is érdemes belőle jó sokat fogyasztani, mert tisztító hatású.

Fontos, hogy a kemény, éretlen khaki szilva a csersav miatt ehetetlen, de puhán annál finomabb, hiszen nagyon édes és ízletes.

Fotó:
wikipédia

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.