Menü

A legjobb, ha igazán puha

Számunkra kissé viccesen hat a hétköznapi neve, pedig a khaki szilva igen finom és értékes gyümölcs. A másképpen datolyaszilvának is nevezett narancssárga termést már hazánkban is egyre többen ismerik, szeretik és keresik.

A khaki szilva eredetileg Dél-Kelet Ázsiában, Kínában, Indiában, a Távol-keleten őshonos, sőt Japánban is az. Ide még az őskorban került és szaporodott el.

A távoli vidékeken többféle fajtáját ismerik és termesztik, azonban Európában és hazánkban leginkább a méreteiben a befőzési paradicsomra emlékeztető, narancssárga színű datolyaszilva a  kedvelt és ismert.

Nem is hinnénk, hogy a számunkra egzotikus gyümölcs milyen nagyszerű hatással bír az emberi szervezetre. Számtalan nyavalyára gyógyír, de a gyógyszeripar is előszeretettel alkalmazza.

A leveleit leforrázva olyasféle teát kapunk, mint a zöld tea, ráadásul igen gazdag C-vitaminban, amit a forró víztől sem veszít el.

A gyümölcsöt magát számtalan módon készítik el, akárcsak mi a szilvát. Nyersen, aszalva, lekvárnak, bornak, likőrnek, süteménybe, hogy csak a leghétköznapibb felhasználási módjait említsük.

A khaki szilvát Kínában elsősorban a különböző agyi elváltozások (agyvérzés, agyi trombózis stb.) esetén használják, mert elősegíti a gyógyulást, a regenerálódást. Erős vérzéscsillapító, és gyulladáscsökkentő, de erősíti a gyenge hajszálereket, a véredényeket, sőt aranyér és visszértágulat esetén is hatásos lehet. Sok C-vitamint, vasat tartalmaz és rostokban is gazdag.

Kígyómarás és magas vérnyomás ellen is bevethető, de segíti az emésztést, jó a gyomorbántalmak, hasmenés alkalmával is. A légúti betegségek esetén is érdemes belőle jó sokat fogyasztani, mert tisztító hatású.

Fontos, hogy a kemény, éretlen khaki szilva a csersav miatt ehetetlen, de puhán annál finomabb, hiszen nagyon édes és ízletes.

Fotó:
wikipédia

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.