A legjobb, ha igazán puha
- Dátum: 2014.02.10., 21:04
- datolyaszilva, egzotikus khaki, japán khaki szilva, khaki gyümölcs
Számunkra kissé viccesen hat a hétköznapi neve, pedig a khaki szilva igen finom és értékes gyümölcs. A másképpen datolyaszilvának is nevezett narancssárga termést már hazánkban is egyre többen ismerik, szeretik és keresik.
A khaki szilva eredetileg Dél-Kelet Ázsiában, Kínában, Indiában, a Távol-keleten őshonos, sőt Japánban is az. Ide még az őskorban került és szaporodott el.
A távoli vidékeken többféle fajtáját ismerik és termesztik, azonban Európában és hazánkban leginkább a méreteiben a befőzési paradicsomra emlékeztető, narancssárga színű datolyaszilva a kedvelt és ismert.
Nem is hinnénk, hogy a számunkra egzotikus gyümölcs milyen nagyszerű hatással bír az emberi szervezetre. Számtalan nyavalyára gyógyír, de a gyógyszeripar is előszeretettel alkalmazza.
A leveleit leforrázva olyasféle teát kapunk, mint a zöld tea, ráadásul igen gazdag C-vitaminban, amit a forró víztől sem veszít el.
A gyümölcsöt magát számtalan módon készítik el, akárcsak mi a szilvát. Nyersen, aszalva, lekvárnak, bornak, likőrnek, süteménybe, hogy csak a leghétköznapibb felhasználási módjait említsük.
A khaki szilvát Kínában elsősorban a különböző agyi elváltozások (agyvérzés, agyi trombózis stb.) esetén használják, mert elősegíti a gyógyulást, a regenerálódást. Erős vérzéscsillapító, és gyulladáscsökkentő, de erősíti a gyenge hajszálereket, a véredényeket, sőt aranyér és visszértágulat esetén is hatásos lehet. Sok C-vitamint, vasat tartalmaz és rostokban is gazdag.
Kígyómarás és magas vérnyomás ellen is bevethető, de segíti az emésztést, jó a gyomorbántalmak, hasmenés alkalmával is. A légúti betegségek esetén is érdemes belőle jó sokat fogyasztani, mert tisztító hatású.
Fontos, hogy a kemény, éretlen khaki szilva a csersav miatt ehetetlen, de puhán annál finomabb, hiszen nagyon édes és ízletes.
Fotó:
wikipédia
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?