Licsi, a kicsi
- Dátum: 2014.01.28., 12:17
- a licsi íze, a licsi jótékony hatásai, licsi, mire jó a licsi
A nagyobb bevásárló áruházakat járva már többször találkoztunk a pirosas, tüskés, pikkelyes gyümölcsnek látszó bogyóval, a licsivel. A nem túl vonzó kinézetű étket eddig inkább semleges szemlélőként magam mögött hagytam, de leányunk kérésére ezúttal kivételt tettem. Kidobtunk az ablakon háromszáz forintot.
A licsi nem a legvonzóbb gyümölcsök egyike. Ettől függetlenül a kínaiak kedvence. Sok kínai, ázsiai étel idegen az európai ízlelő bimbóknak, nos, ez a licsivel is valahogy így van. Lányunk meg is állapította: Európa-idegen gyümölcs.
Persze nem akarjuk mindenkinek a kedvét szegni, inkább, aki teheti, próbálja ki, kóstolja meg és döntse el maga, belefér-e az általa behatárolt ízvilágba, vagy sem.
A licsi egyébként egy érdekes gyümölcs. Örökzöld fa termése. A fa minden része értékes, levelét, gyökerét, kérgét, termését gyógyító célokra is használják. Persze a gyümölcsét fogyasztják a legszívesebben, amely hatalmas fürtökben ereszkedik alá.
A licsi pirosas színű, pikkelyesnek, vagy tüskésnek tűnő héja alatt hófehér gyümölcshús lapul. Ennek ízét sokan az ananászéhoz hasonlítják, ám szerintem inkább édeskés, émelygő íze miatt mondtak nemet az ízlelőbimbóim. A fehér hús barna, nagy magot rejt, amit inkább ne együnk meg, mert az fogyasztásra alkalmatlan.
A licsi Dél-Kínából származik, de már számos helyen termesztik a világban. A trópusi, szubtrópusi éghajlatot kedveli, s ha fája jól érzi magát, akár nyolcszáz évig is elélhet. A gyümölcs igen gazdag C vitaminban, de sok B-vitamint is tartalmaz, valamint vasat, foszfort és kálciumot is.
Ázsiában számtalan módon fogyasztják. Nyersen is, de felhasználják, fagylaltok, gyümölcszselék, sütemények, édességek készítéséhez is. Szívesen erjesztik borrá, de likőrnek is jó. Salátákhoz is ajánlják, illetve befőttet is főznek belőle. A gyümölcsből készült tea hasmenés ellen jó, de a bélműködésre általánosan is jó hatással van, sőt fájdalom csillapító hatású.
Fotó:
pixabay.com
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!