Menü

Alternatív keményítő

Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában mindennapos ételeket készítenek belőle, azonban Európában jobbára csak a liszt érzékenyek, illetve a reform konyha képviselői ismerik. Mi is a tápióka?

A tápióka, más néven manióka, vagy kasszáva a világ trópusi övezeteiben őshonosnak számító növény. A kutatások szerint eredetileg a maják termesztették a Yucatán félszigeten, majd a portugál hódítók segítségével eljutott Afrikába is, ahol gyorsan népszerűvé vált. Az éhezők megmentőjének is nevezik, hiszen olcsó élelmiszer, amely mindenféle klímához, környezethez igyekszik alkalmazkodni.

A tápióka levelei hasonlóak a nálunk ismert spenótéhoz, azokat hasonlóan is használják fel, főzeléknek, párolva, nyersen salátákhoz, levesekhez, húsokhoz. Nagyon egészséges is, hiszen sok-sok fehérjét, vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaz. A gyökerét viszont sokkal többféle módon alkalmazzák. Készül belőle liszt, keményítő, alkoholos ital, de főznek belőle pudingot is.

A tápióka liszt, vagy keményítő tökéletesen beilleszthető a glutén érzékenyek étrendjébe és a különböző diétákba. Abszolút konyhabarát, hiszen nincs semmilyen mellékíze, ráadásul az ételbe beleszórva nem csomósodik, rendkívül sima elegyet alkot az eredeti étekkel. További jó tulajdonsága, hogy nem csapódik ki a főzés, vagy a hűtés során. Remek lehetőséget kínál levesek, krémek, főzelékek, szószok, mártások sűrítéséhez is.

A lisztből ropogós lepény is készülhet, de maglisztekhez adagolva finom, lukacsos kenyeret süthetünk belőle. 

Fotó:
pixabay.com

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.