A legjobb táplálék a glóbuszon
- Dátum: 2014.01.12., 18:58
- barna rizs, barna rizs élettani hatásai, barna rizs jótékony hatásai, barna rizsből kása
A szakemberek szerint, ha semmi mást nem fogyasztanánk, mint barna rizst, akkor se lenne semmi bajunk, ugyanis ez az ételféleség olyan sok vitamint, ásványi anyagot, rostot és fehérjét tartalmaz, és legalább olyan tápláló, mint az anyatej.

A gabonákat bemutató sorozatunkban ezúttal a barna rizst vesszük górcső alá. Ez a legkönnyebben emészthető gabonaféleség. A barna rizs azért barna, mert hántolás után nem koptatják le az úgynevezett ezüsthártyát, amely a pelyvás héj alatt található. A barna rizs így sokkal táplálóbb, de maga a rizs szem jóval keményebb és nehezebben fő meg, mint a fehér társai. Ezért érdemes főzés előtt legalább egy éjszakára, de akár 12 órára is beáztathatjuk.
A barna rizs rengeteg vitamint, ásványi anyagot, fehérjét tartalmaz és rostokban is gazdag. A vitaminok közül E- és B-vitaminban gazdag, sok-sok kálciumot, cinket, folsavat találhatunk benne.
A barna rizs remek méregtelenítő, tisztítja a beleket, az ott lerakódott salakanyagokat eltakarítja. Mindenféle emésztési problémák esetén hatékony megoldást, és védelmet nyújt ezek kialakulása ellen is.
Az idegrendszer egyik legjobb barátja, nyugtatja az idegeket, kimerültség, stressz és fáradékonyság esetén is fogyasszunk belőle jó sokat. A keringési zavarokra is jó hatással van, sőt a magas vérnyomás ellen is ajánlják. Makacs bőrbetegségek hajhullás, általános gyengeség, fáradékonyság esetén remek segítséget nyújt a gyógyuláshoz, a regenerálódáshoz, a megerősödéshez.
A makrobiotikus és az ayurvedikus étrend egyik fontos alapanyaga, sőt a világon közel négy milliárd ember mindennapos tápláléka.
A szakemberek szerint, ha valaki lábadozik, esetleg fekvőbeteg, lázas beteg, gyenge, akkor érdemes belőle úgynevezett nyákot főzni. Ilyenkor főzzük a rizst folyamatosan nyolc órán keresztül, gyakorta kevergessük, enyhén sózzuk. Miután elkészül, kínáljuk meg a beteget, aki gyakorlatilag percek alatt erőre kap tőle.
Fotó:
pixabay.com
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.