Menü

A legjobb táplálék a glóbuszon

A szakemberek szerint, ha semmi mást nem fogyasztanánk, mint barna rizst, akkor se lenne semmi bajunk, ugyanis ez az ételféleség olyan sok vitamint, ásványi anyagot, rostot és fehérjét tartalmaz, és legalább olyan tápláló, mint az anyatej.

A gabonákat bemutató sorozatunkban ezúttal a barna rizst vesszük górcső alá. Ez a legkönnyebben emészthető gabonaféleség. A barna rizs azért barna, mert hántolás után nem koptatják le az úgynevezett ezüsthártyát, amely a pelyvás héj alatt található. A barna rizs így sokkal táplálóbb, de maga a rizs szem jóval keményebb és nehezebben fő meg, mint a fehér társai. Ezért érdemes főzés előtt legalább egy éjszakára, de akár 12 órára is beáztathatjuk.

A barna rizs rengeteg vitamint, ásványi anyagot, fehérjét tartalmaz és rostokban is gazdag. A vitaminok közül E- és B-vitaminban gazdag, sok-sok kálciumot, cinket, folsavat találhatunk benne.

A barna rizs remek méregtelenítő, tisztítja a beleket, az ott lerakódott salakanyagokat eltakarítja. Mindenféle emésztési problémák esetén hatékony megoldást, és védelmet nyújt ezek kialakulása ellen is.

Az idegrendszer egyik legjobb barátja, nyugtatja az idegeket, kimerültség, stressz és fáradékonyság esetén is fogyasszunk belőle jó sokat. A keringési zavarokra is jó hatással van, sőt a magas vérnyomás ellen is ajánlják. Makacs bőrbetegségek hajhullás, általános gyengeség, fáradékonyság esetén remek segítséget nyújt a gyógyuláshoz, a regenerálódáshoz, a megerősödéshez.

A makrobiotikus és az ayurvedikus étrend egyik fontos alapanyaga, sőt a világon közel négy milliárd ember mindennapos tápláléka.

A szakemberek szerint, ha valaki lábadozik, esetleg fekvőbeteg, lázas beteg, gyenge, akkor érdemes belőle úgynevezett nyákot főzni. Ilyenkor főzzük a rizst folyamatosan nyolc órán keresztül, gyakorta kevergessük, enyhén sózzuk. Miután elkészül, kínáljuk meg a beteget, aki gyakorlatilag percek alatt erőre kap tőle.

Fotó:
pixabay.com

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.